Vad är en Decompression Stop?

En decompression stopp är en paus i en dykare upphöjande som möjliggör för kroppen att uttrycka lösta gaser i blodet. Utan dekompression hållplatser, skulle dessa gaser expandera, förvandlas till bubblor och orsaka tryckfallssjuka. Decompression hållplatser är en viktig del av säkra djupt vatten dykning, med längden och djupet i sådana stopp varierande beroende på djup och längd dyk. Normalt är mer än ett tryckfall stop behövs. När folk dyka, är deras kroppar utsätts för enorm press att gå under vattnet. För varje 30 fot (10 meter), ytterligare en "atmosfär tryck" läggs till, vilket betyder att någon 60 fot (20 meter) under upplever den motsvarar tre gånger det tryck vid havsytan. Vid en viss punkt, blir trycket så intensiv att den mänskliga kroppen inte kan överleva, även om ingen har fastställt den exakta tidpunkt då någon skulle dö från trycket. Längs vägen till botten, gaserna i människokroppen lösas upp i blodet, tack vare det enorma trycket. Som dykare stiger, dessa komprimerade gaser börjar expandera. Om en dykare stiger plötsligt, gaserna expanderar så snabbt att kroppen inte kan eliminera gas säkert och dykaren utvecklar tryckfallssjuka. Därför dykare göra en serie dekomprimering slutar att låta sina kroppar för att smälta in i den minskade trycket. Vid varje dekompression sluta andas dykaren normalt, vilket gör att lösta gaser som ska uttryckas.

Många dykare använder dataprogram för att beräkna sin dekompression stannar, men det är också möjligt att göra matten för hand. Eftersom de flesta människor dyka med en kompis eller en grupp av säkerhetsskäl, folk brukar göra sina beräkningar individuellt för att sedan jämföra för att bekräfta att de har etablerat en säker tidsplan för dekompression hållplatser. Vid används regelbundet dyka fläckar, kan det tom vara markörer i vattnet att ange stationer för dekompression hållplatser, och dekomprimering stopp kan även ha ett tryckfall trapets för en dykare att vila på under hela hållplatsen.

En decompression stopp ibland kan förkortas genom att andas en särskild syrerikt gas formulering kallas "dekompression gas" eller "Deco gas. "Breathing gas med hög syrehalten är farlig på djupt vatten, så deco gas är oftast mycket tydligt märkta så att en dykare inte använder den av misstag. Dekompression kan också ske i en miljö med kammare, en kammare som kan utsättas för tryck och kontrolleras, så att dykaren sakta att vänja sig vid tryck vid havsytan.

spännande, har några dykare utvecklat tryckfallssjuka när de flyger direkt efter ett dyk. Detta beror på att även med dekompression hållplatser kan kroppen fortfarande acclimating att trycket vid havsytan, och de flesta plan är underpressurized, så flyger motsvarar stigande mycket snabbt från en djupdykning. Av denna anledning är det en bra idé att vänta i minst tolv timmar och ibland längre tid att flyga efter en djupdykning eller serie av dyk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.