Vad är Storslalom?

slalom är en alpin skidåkning händelse som testar åkaren smidighet och förmåga att göra tvära svängar runt portarna. Hastigheten i slalom är långsammare än downhill racing, och grindar variera i antal 55-75 portar i Herrar, 40-60 grindar i kvinnokläder händelser. Slalom är den kortaste av skidan kurser, med någon praxis går tillåtet och skidåkare ges två serier. Vinnaren har den lägsta sammanlagda tiden från de två serier. Jäv uppstår om en skidåkare missar en port.

Storslalom liknar i många avseenden slalom, men det totala antalet portar är vanligen mindre. Detta innebär skidåkare måste navigera färre grindar, cirka 50 för män och ännu färre kvinnor. Scoring i storslalom är ungefär desamma. Skidåkare får två löper med en sammanlagd poäng. Lägsta tid vinner loppet. Skidåkare är inte tillåtna praktiken körs i storslalom, så den första gången de ski kursen de är verkligen konkurrerar. Eftersom det finns färre portar, portarna är större avstånd från varandra, om 32,8 fot (10 meter) från varandra. Till skillnad från downhill lopp, eller Super G, som kombinerar disciplinerna slalom och störtlopp, är tidsaspekten mycket långsammare för att navigera i många riktningar förändringar för att göra det runt varje gate. Detta betyder inte att den hastighet, för det genomsnittliga icke-åkare skulle anses vara långsam. En tekniskt begåvad skidåkare kan åka i hastigheter omkring 45 mph (72,42 km /h). Det bredare och färre grindar tenderar att göra storslalom snabbare än slalom händelser.

Hastighet måste dämpas med fullständig exakthet i svarvning och riktade förändringar. Det snabbaste sättet att förlora i evenemanget är att missa en grind, och trots att grindar är längre från varandra, de är fortfarande lätt för nybörjare, och även de professionella skidåkare att missa. Pace måste vara lagom för att behålla hastigheten samtidigt som alla portar, och skidåkare måste återhämta sig från varje riktnings förändring för att vara redo för nästa gate, och ändå åka skidor snabbt.

européer har dominerat många av alpina evenemang, och storslalom är inget undantag. Skidåkare från Norge, Österrike, Italien, Frankrike och Schweiz vinner vanligtvis guldmedaljer i OS och VM. Några amerikaner har gjort en plats för sig själva genom att fånga medaljer i detta fall. Bode Miller samlat ett imponerande Silver 2002 vid OS i Salt Lake City, men misslyckades att leva upp till högt ställda förväntningar på sina prestationer under 2006.

Några av de största skidåkare i storslalom har kommit från Italien. Av särskilt intresse är Deborah Compangnoni, som vann OS-guld i storslalom 1994 och 1998, förutom att vinna guld vid VM 1996 och 1997. Alberto Tomba, som är enormt populär i Italien, matchade Compangnoni resultat, genom att vinna back-to-back-guld 1988 och 1992. Han hävdade också guld i 1996 års VM för både slalom och storslalom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.