Vad är Potomac Horse Fever?

Potomac horse fever vunnit US nationell uppmärksamhet under ett plötsligt utbrott under sommaren 1979. Denna ursprungliga utbrottet var i Potomac avrinningsområde, nordväst om Washington, DC Av de närmare 100 hästar som blev sjuk, en tredjedel av dem dog. Potomac horse fever insåg snabbt i minst 32 andra stater.

Neorickettsia risticii ( N. risticii ), även känd som equine monocytic ehrlichios är en bakterie som orsakar Potomac hästen feber vid förtäring. Den angriper mag-tarmkanalen och orsakar ett brett spektrum av symptom, som särskilt hög feber, svettningar, projektilutskjutningsanordningar diarré, akut kolik, kolit (inflammation), uttorkning, aptitlöshet och depression. I värsta fall har fång och grundare av alla fyra hovar rapporterats. Dräktiga ston har också varit känt att avbryta. Edemas (svullnad) i benen och kroppen har rapporterats på grund av ett protein obalans som uppstår.

Omfattande forskning har gjorts på Potomac hästen feber, men det var inte förrän 1984 som det första genombrottet gjordes och N . risticii bakterien isolerats i blodet hos en smittad ponny. Forskare nästa fokuserade på vektor av sjukdomen. Efter eliminering av flera insekter, som fästingar, misstänktes det att fåglar, fladdermöss och flygande insekter var transportörerna. Det var inte förrän 1998 som den förnämsta vektorer etablerades som caddisflies, dagsländorna, trollsländor, damselflies och stoneflies. Dessa flugor är igenkännliga för nattfjäril eller figurer fjäril och transparenta vingar. Det stod också klart att hästar löper större risk att Potomac hästen feber var de är belägna i närheten av floder, sjöar eller större vattendrag. Genom olika stadier av utveckling, en plattmask kallas trematode bär N. risticii organism genom sötvatten sniglar, insektslarver och vuxna vattenlevande insekter. p

Hästar kan smittas genom att dricka direkt från smittade vatten eller genom intag av vuxna flygande insekter. Hästar som förtär så få som fem infekterade insekter, levande eller döda, kan kontraktet Potomac häst feber. Blotta antalet dagsländorna under sensommaren och hösten månader skulle lätt göra det möjligt att oavsiktligt intag i foder eller spannmål.

Första vaccin för Potomac hästen feber godkändes 1988 men har inte visat sig vara mycket effektiva för att förebygga sjukdomen. Det har dock reducera symtomens svårighetsgrad. Det är viktigt att följa upp den första vaccinationen med en förnyad booster inom två till fyra veckor. Sedan en årlig vaccination är ett värdefullt skydd för hästar som bor i områden nära vatten.

diagnostiska test av Potomac horse feber tar två till tre dagar. Prover på blod eller fekal provning skall skördas innan antibiotika ges. Vaccin antikroppar kan också påverka provresultaten. Om du misstänker att din häst kan ha Potomac hästen feber, är det bäst att isolera honom omedelbart. Elektrolyter kan ges för att hjälpa till med uttorkning som kan uppstå snabbt. Det finns ett antal förebyggande åtgärder som kommer att bidra till att hålla Potomac horse fever från att angripa ditt barn. Det viktigaste är att förhindra att din häst från att dricka från naturliga vatten, t. ex. dammar och bäckar. Likaså är det viktigt att hålla vattenhinkar ren och fri från döda insekter. För det andra lockar nattbelysning dagsländorna och andra insekter vektor. Lämna inte lyset på, särskilt under juli och augusti kvällarna när vattenlevande insekter är vanligare. Det är också bäst att inte åka i din utomhus arenor på natten under denna period. Alla hö och spannmål som är utsatt för upplysta områden bör omfattas. Varje hö eller säd bör granskas före erbjuda den till din häst.

Potomac horse fever är mest smittsam under sensommaren genom tidiga hösten när dagsländorna och andra arter är på topp i överflöd. Behandling blivit mest framgångsrika genom att administrera en kombination av tetracyklin och banamine intravenöst under tre dagar. Potomac horse fever är inte en diagnos för att ta lätt på, men står inte längre utövar den stora risken för dödsfall den en gång gjorde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.