Vad är Backcountry Skidåkning?

Backcountry skidåkning eller ovårdat skidåkning är en typ av skidåkning som vissa idrottsmän hitta roligare och meningsfullt än vanliga skidor. I en enkel form, hänvisar backcountry skidåkning till skidåkning från noga utstakat och friserad skidområden. Mest extrema skidåkare bedriva backcountry skidåkning, vilket kan ses som mer utmanande än traditionell skidåkning. Ett växande antal skidorter stöd backcountry åkning som sporten har växt i popularitet.

Konventionella skidåkning på en ort innebär att man följer noga utstakat spår, kallas pister. En pist är ett område med hårt packad snö, snarare än löst puder. Skidorter rykta sin skidspår för att hålla snö i god form och undanröja faror. En form av backcountry åkning kallas offpiståkning som bara hänvisar till skidåkning tillsammans, men egentligen inte i pisten. För skidåkare intresserade av att uppleva mer varierande snöförhållanden, offpiståkning är ett alternativ till de potentiellt farligare backcountry åkning.

Vanligtvis innebär backcountry skiing reser mycket längre bort från stigen. Backcountry skidåkare söka orörda områden att åka skidor, ibland reser in med helikopter för helikopterskidåkning, eller vandra över land till ett skidområde. Skidåkning i orörda områden är uppskattad av skidåkare av flera skäl. Förhållandena tenderar att vara mer krävande, eftersom snön inte är friserad. Backcountry skiing erbjuder också en chans att uppleva enastående naturskönt i en miljö som är mycket lugnare än en vanlig skidort.

Backcountry skiing kräver mer teknisk färdighet än traditionell skidåkning. Skidåkare måste bli mer medvetna om potentiella risker i backarna, särskilt i avlägsna områden. Det rekommenderas att backcountry skidåkare bära transceivers att överföra deras placering i en nödsituation, och bör också se till att de är klädda på lämpligt för väderförhållanden.

Backcountry skidåkning erbjuder en möjlighet att delta i extremskidåkning på orört puder, vilket kan vara en spännande upplevelse. Däremot kan pulvret dölja instabilitet och andra faror som skidåkare måste vara medvetna om. Dessutom bör skidåkare bedöma lavinfara med omsorg. Backcountry åkning är mycket lockande för skidåkare på alla nivåer av skicklighet, men bara medelsvåra till avancerade åkare ska försöka backcountry skiing.

Det finns några enkla försiktighetsåtgärder för att göra backcountry skidåkningen roligare. Börja med att se till att skidåkningen är tillåtet offpist. I vissa områden kan backcountry skiing begränsas för att skydda naturreservat, eller därför att skidorten har begränsade markrättigheter. Aldrig åka ensam, och alltid se till att bedöma de väderförhållanden innan du går ut. En guide rekommenderas för ett okänt område, och för extra säkerhet, bör anvisningarna i handboken följas strikt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.