I fotboll, vad är en Hail Mary?

Under en avgörande play-off spel 1975, krävs Dallas Cowboys "quarterback Roger Staubach ett sista sekund sättning för att vinna spelet. Med bara tillräckligt med tid för en lek, sände Staubach alla hans berättigade mottagare downfield medan han kastade en lång, gnistan passera mot slutet zonen. Lagkamrat Drew Pearson fångade bollen och gjorde det vinnande touchdown. Vid en post-spel presskonferensen sade Staubach, en hängiven katolik, viskade han en "Hail Mary" bön som han släppt bollen. Sedan dess har den absolut senaste andra passet mot slutet zon blivit kallad Hail Mary. Det finns ett antal saker som kan inträffa under ett Ave Maria pass, och de flesta av dem är dåligt för brottet. Försvarare är oftast medvetna om några sekunder kvar på spelet klockan, liksom det anfallande laget behov av en touchdown. Om brottet är ute i fält mål räckvidd, kommer quarterbacken risk inte en pjäs eller korta pass. En Hail Mary pass är det sista, bästa alternativet för en grupp utan möjlighet att stanna klockan och alltför många varv att vinna på en lek.

Under en Ave Maria pass spela, kan de offensiva line-up byta till så många som fem godkända mottagare, som alla drivs downfield så snabbt som möjligt. Om det finns några som kör ryggen på fältet, de arbetar för att skydda quarterbacken från Blindside rusar. Quarterbacken sällan har tillräckligt med tid för att välja en specifik mottagare, så han kommer att välja att loft bollen i en hög båge för att ge mottagarna en chans att nå slutet zon. Samtidigt justerar defensiva laget även deras strategi för att bryta upp ett Ave Maria pass spela. Defensiv ryggen tilldelas olika zoner på fältet, inte man-till-man täckning. Tre eller fyra defensiva linjemän kan sätta press på quarterbacken genom att rusa rakt på honom. Om quarterbacken inte inleda en Ave Maria pass, är det upp till den defensiva ryggen för att täcka mottagare eller fånga bollen själva. Försvaret får inte störa mottagaren innan bollen kommer dock, eller tjänstemän kan ta ut dem med klara störningar. Det finns två resultat av ett Ave Maria som hjälper brott. Med lite tur, eller gudomligt ingripande, en berättigad mottagare kommer att fånga bollen och korsar plan slutet zon för en touchdown. Om detta inte sker, kan en defensiv spelare täcker en mottagare alltför aggressivt, vilket leder till ett pass störningar samtal. Då ett spel inte kan sluta på en defensiv straff skulle bollen placeras på platsen för illegala kontakter, oftast inom några meter från mållinjen i en Hail Mary situation. Brottet skulle få en sista chans att göra mål en touchdown.

The Ave Maria passerar spel har en mycket liten andel av framgång, men det har funnits några minnesvärda exempel Hail Mary passerar som faktiskt fungerade. Många fotbollsfans minns fortfarande 1984 matchen mellan Boston College och Miami i Florida. Boston Colleges quarterback Doug Flutie lanserat en Ave Maria passera under de sista sekunderna av spelet och besegrade Miami Hurricanes. Miami försvar förutsätts att Flutie inte skulle ha tillräckligt med styrka för att skicka bollen i sista zonen, så de var förberedda för ett kortare pass. Istället seglade Flutie's Ave Maria i slutet zonen och i händerna på sin mottagare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.