Historien spelkort?

Spelkort får datum så långt tillbaka som sjunde århundradet Kina, och de var kända säkert bra i Kina av 11-talet. Deras historia är komplicerade och inte alltid lätta att verifiera, tack vare det faktum att spela kort tenderar att sönderfalla inom en mycket kort tid, vilket gör det svårt att spåra historiska exempel på spelkort. Spelkort är också ganska olika, med olika regioner har olika färg och olika antal kort, vilket ibland kan vara frustrerande för resenärer. är Ursprunget till spelkort tros ligga i Kina, och förmodligen sprida utåt, först till Indien och senare till Mellanöstern. Som spelkort flyttat över Asien, kostymer och antalet muterade kort, med kortlekar inklusive någonstans från 36 till 72 kort, med tre, fyra och fem kostymer, och ibland ännu mer. Genom det sena 14th århundradet hade spelkort införts till Europa, där de visat sig vara mycket populär.

Early spelkort har tillverkats för hand, vilket gör dem extremt dyra, och de var också större än i kort som används idag. Endast eliten skulle ha kunnat spela kort, vilket vissa samhällen att associera spelkort med överklassen. Förutom att användas för att spela spel, spelkort har även historiskt använts för SPÅENDE I KORT, en form av spådomskonst som använder spelkort. Tarot-däck som är bekant används i SPÅENDE I KORT övrigt också används för att spela kortspel på många håll i Europa. Som en generell regel, skulle spelkort delas mellan pip och kort domstolen av tid de nått Europa, med kostym kort representerar royalty medan pip korten var märkta med varierande antal objekt som representerar sin kostym. Med utvecklingen av träsnitt och senare tryckpressen blev spelkort mer tillgängligt för massorna, och ett antal varianter på de grundläggande spelkort design uppstod. De flesta engelsktalande känner till de så kallade "franska" system av spelkort, som innehåller 52 kort delas in i hjärter, ruter, klöver och spader, med 10 pip kort och tre kort domstol i varje färg. Under 1800-talet lade amerikanerna joker, medan begreppet "Aces High" uppstod under den franska revolutionen.

Det är också möjligt att finna spelkort arrangeras till latin dräkter: kalkar, svärd, pengar och batonger används för att representera de fyra färgerna i länder som Spanien och Italien, medan Tyskland och delar av Östeuropa tycks föredra den germanska passar i hjärter, ollon, klockor, och blad. Asian spelkort bli ännu mer komplicerat, som japanska hanafuda eller "kort blomma" och indiska spelkort med dräkter som företräder de element som förknippas med olika gudar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.