Vad var olympiska sommarspelen 1980 Bojkott?

olympiska sommarspelen 1980 Bojkott var en bojkott av Moskva Summer Games leds av ett antal västerländska nationer, främst USA. Den orchestrators av bojkotten hävdade att protestera den sovjetiska invasionen av Afghanistan, som anger att de inte skulle skicka idrottsmän att tävla i 1980 års sommarspel om Ryssland drog tillbaka sina trupper. 1984, hämnades Sovjetunionen, bojkotta de olympiska spelen i Los Angeles, och Ryssland fick sällskap av ett antal öststater.

olympiska sommarspelen 1980 Bojkott var en mycket intressant händelse i OS historia, och somliga markera det som en vändpunkt i historien om de olympiska spelen. Än idag är de olympiska spelen ska vara helt fri från politik och fungera som en neutral mötesplats för de mest begåvade idrottare i världen att tävla, umgås och lära sig mer om varandra och deras kulturer. Genom att välja att bojkotta OS, deltagande nationer väckt en politisk aspekt till evenemanget, och det har varit svårt att skaka politik ur de olympiska spelen som följd. Den ryska invasionen av Afghanistan inträffade 1979, och man mött betydande motstånd från väst, särskilt från amerikanske presidenten Jimmy Carter. Carter förklarade sin avsikt att uppmuntra till en bojkott av de kommande olympiska spelen och andra västliga allierade följt efter. Internationella olympiska kommittén som protesterade mot att myndigheterna inte har makt över sina nationella olympiska kommittéer, och att det var upp till dessa kommittéer för att besluta om att sända idrottare till OS. Carter svarade med att hota med att återkalla pass idrottare som reste till Moskva för att konkurrera, nonchalera den amerikanska inriktningen i Olympiska sommarspelen 1980 Bojkott. p

Flera nationer som deltar i Olympiska sommarspelen 1980 Bojkott, inklusive Förenta staterna, avstod från att sända idrottare till konkurrens, och angav att andra skulle straffas om de valde att närvara under deras flagga. Flera andra länder uppgav att de skulle stödja bojkotten, men de skulle inte straffa idrottare som ville resa till Moskva. Som ett resultat marscherade idrottare från flera nationer under den olympiska Flag, snarare än nationella flaggor, och den olympiska hymnen under sin medalj ceremonier.

I efterhand var olympiska sommarspelen 1980 Bojkott inte en mycket bra politisk eller social rörelse, med vissa kritiker att tro att andra diplomatiska kanaler kunde ha varit mer effektiva kanaler för en diskussion om situationen i Afghanistan. Bojkotten satte också ett prejudikat, ta upp frågan om framtida OS-bojkott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.