Vad är Whist?

Whist är ett fyra person, partner baserat kortspel som höll mycket populär i 18th och 19th century. Spelet dominerade Europa och delar av USA under särskilt 19th century, och du kommer att notera de många litterära referenser till spelet i en rad böcker av tiden. Det är nästan omöjligt att få igenom en Jane Austen bok utan att läsa av whist parterna eller spel som sker under Austens berättelser.

Spelet whist har många varianter men i de flesta fall är det ett "trick" med spelet . Detta innebär varje "knep" eller tur kan vinnas genom en av spelarna. Varje vinst på ett trick är fastställt en punkt, och i slutet av spelet, högsta poäng vinner partner team.

Regel för lek är följande:Partners sitter mitt emot varandra och varje spelare får 13 kort, utom återförsäljaren. Sista kortet i leken är vände uppåt och kallas trumf. Detta innebär att korten i den här kostymen kan spelas när som helst, och normalt vinna runda eller knep, om inte mer än ett trumfkort spelas.

Spela börjar till vänster om dealern, och använder i medsols sätt. Den första spelaren lägger ner ett kort, som bestämmer färg, i vilka kort som spelas. Varje efterföljande spelare måste placera ned ett kort i samma färg, förhoppningsvis med ett högre värde (Ess är höga och tvåor är låg). Om spelaren inte har ett kort i samma färg, han /hon kan göra sig ett annat kort eller väljer att spela ett trumfkort. Högsta kortet i sin tur eller högsta trumfkortet vinner rundan (trick). Vinnaren av rundan blir att starta processen igen genom att starta nästa omgång.

Game vinning typiskt tills alla kort har spelats, eller ibland tills ett lag har gjort mål fem punkter. Vid denna punkt, vann trick räknas och det vinnande laget deklarerats. I klassisk whist, tre spel (kallas gummi) spelades ofta varandra innan en slutlig vinnare förklarades. Betting förekom ofta på resultatet, även om regler för vadhållning kan vara svårare att följa. Spelet är mycket lättare att spela när inget spel är inblandade.

Om du är ett fan av spelet, finns det likasinnade whist entusiaster, särskilt i Europa. Det finns även några webbplatser där du kan spela mot andra, och vissa varianter av spelet kan du spela en patiens form. Ett bra ställe att hitta varianter och mer instruktioner om att spela whist finns böcker avsedda att förklara kortspel. Om du vill spela klassiska whist, kan du överväga Edmund Hoyle's original 18th century arbete, A Short Treatise on The Game of Whist , förklarar ämne och spelregler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.