Vad är Pulka?

Pulka är en typ av vintersporter populär i Skandinavien som nyligen har spridits till andra delar av världen. Pulka kan vara väldigt roligt, och innebär en hög grad av samarbete mellan människor och djur för framgång. Den integrerar hundar, en släde, och en skidåkare. Pulka kan göras med en hund eller flera hundar, beroende på hur mycket vikt att dras. Förutom att vara en tävlingsidrott är pulka även används av vissa vinter äventyrare att flytta leveranser.

Pulka börjar med hund eller hundar, som övergår i en sele fäst vid en liten släde som kallas en pulka. Kommersiella pulkan väger ungefär 16 pounds (7,5 kg) tjänstevikt. I konkurrens är pulka lastad med en rad vikt, vilket är cirka 40 pounds (20 kg) för hanhundar och 33 pounds (15 kilo) för kvinnor, som tenderar att vara mindre och sämre förmåga att bära tunga laster. När det används för rekreation, kan pulka lämnas lossas, eller används för redskap och material.

åkaren fäster sig själv till pulka med en rem. Tekniskt sett är skidåkaren inte dras av hundarna, men platt terräng ger en möjlighet att vila. Åkaren måste arbeta med hundar för att lyckas, bidrar i motvind och inte i egenskap av dödvikt. Pulka kräver mer samordning än traditionella hundsläde, eftersom utöver hanteringen av hundar, måste åkaren också förblir i upprätt läge och i kontroll av hans eller hennes skidor. finns en lång rad av hundar som används för pulka. Det är inte nödvändigt att använda tung raser som de som används i hundsläde. Labradorer, tyska Shepherds, pekare, och Giant Schnauzer finns allt från hundar till pulka förutom Huskies och mer traditionella raser sledding. När du väljer hundar, idrottsmän söka lydiga, lojala raser som kan fungera bra med andra hundar och människor.

Pulka är mest populär i Skandinavien, och är inte lika känd i USA där hundspann och skijoring är vanligare vintersporter med hundar. Pulka är erkänd av den internationella sammanslutningen av Sled Dog Sports som idrott och tävlingar regleras av denna organisation. År 1952 visades pulka i Oslo OS öka allmänhetens medvetenhet om idrotten. I Skandinavien är vanlig pulka tävlingar hålls på olika avstånd, vanligen minst sex miles (10 kilometer) men därefter upp till 18 miles (30 kilometer), med ras avstånd för män oftast är längre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.