Vad är Netball?

en sport som har sitt ursprung i det sena 19th century, är netball vanligen uppfattas som en sport skapad för och som utövas av kvinnor. Netball uppfanns av Clara Gregory Baer och har blivit en av de populäraste sporterna för kvinnor i ett antal länder runt om i världen. Netball är mycket populär både som deltagare och åskådare idrott i länder som Australien, Storbritannien och Västindien.

Ursprunget till netball har ett nära samband med skapandet av sporten i basket bara några år tidigare. I huvudsak skapades netball som en sport som skulle ge kvinnor en liknande konkurrerande övning som den nyinrättade omgång basket erbjöd för unga män. Således var de grundläggande reglerna för denna form av kvinnors basket i stort sett desamma för mäns basket. Några smärre ändringar har gjorts, främst på grund av rådande kulturella faktorer när det gäller kompetens och korrekta roller för kvinnor i samhället. Ett av de områden där detta illustreras är det läge att klä sig vid deltagandet i spelet. Den enhetliga lutade åt att skydda kvinnlig blygsamhet när det gäller sedvänjorna i dag än för enkel förflyttning på spelplanen. Som en följd av detta avstod netball spelare engagera sig inte på samma nivå för att driva och dribblingar som var gemensamt med sina manliga motsvarigheter basket. En väsentlig skillnad i netball förordningar jämfört med grundläggande basket regler är att skapa zonindelningen områden, huvudsakligen om områden att varje spelare skulle patrullera. Vissa källor tyder på att skapa zonindelningen områden kom på grund av något missförstånd hos Baer av de grundläggande reglerna rörlighet på en basketplan, medan andra källor anger att Baer medvetet inkluderat denna innovation för att bidra till att ge netball en egen identitet. Av 1901 hade netball en officiellt erkänd uppsättning regler, och var också en etablerad sport.

Under första halvan av 20th Century, blev etablerad netball i ett antal länder. Med tiden började lokala faktorer som skall ingå i idrotten, vilket kan göra att ordna internationella tävlingar lite svårt. År 1960 kom nationella netball tjänstemän från Sydafrika, Nya Zeeland, Storbritannien, Australien och flera länder i väst tillsammans för att standardisera de regler vad gäller idrott. Resultatet av deras arbete var bildandet av en organisation som för närvarande kallas International Federation of Netball Associations. Av 1963 hölls den första internationella turneringen under ledning av denna nya förening plats. Sedan dess har medlemskap för förbundet fortsatt att växa, och fler turneringar har organiserats. Idag har netball vuxit till ett så viktigt sport att det blev en erkänd olympisk sport 1995 och ingår nu i ett antal mindre idrottstävlingar också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.