Vad är Glima?

Glima är en typ av folk brottning och nationalsport på Island. Det har praktiserats sedan 12-talet CE minst, och förmodligen ganska lite längre än så. I dess mest traditionella form är Glima ett gentlemannamässigt tidsfördriv där sportsmannaanda och korrekt teknik är viktiga.

Traditionell Glima standardiserades 1916 av den isländska Sports Federation. Idag Glima brottare bära särskilda skor och ett speciellt bälte att motståndaren grepp under matchen. Det finns officiellt fyra centrala punkter "och åtta" basic tricks. "De fyra viktigaste punkterna är att brottare måste grepp motståndarens bälte korrekt, stå upprätt, flytta runt varandra i en cirkulär sätt, och försök kastar med ben, höfter och fötter. De åtta grundläggande trick, eller brottning teknik kan ändras för att omfatta cirka 50 olika metoder för att kasta motståndaren. I traditionell Glima, även kallad Byxtagsglima på svenska, den första brottare vidrör marken med någon del av kroppen mellan armbågar och knän förlorar. Drengskapur är en hederskodex att varje spelare måste följa, som visar rättvisa och respekt för sin motståndare. En mindre formell inkarnation av Glima kallas axlat? k i isländska eller livtagsglima på svenska. Det är mer ett prov på styrka än att bemästra en viss teknik. Livtagsglima är också praktiseras stående upprätt, men den brottare greppet varandras överkropp i stället för ett speciellt bälte, och göra sin motståndare vidrör marken med någon annan kroppsdel än fötterna anses vara ett kast.

En tredje form av Glima, lausataksglíma , är den minst formella och mest aggressiva typen. Det är ofta lärs ut som en form av självförsvar i de skandinaviska länderna, men är sällan praktiseras på Island, där det inte anses riktigt Glima. Lausataksglíma motståndare får använda alla håller de vill och kan i vissa sammanhang, medvetet försöker såra varandra. Även lausataksglíma praktiserades inte för omkring 100 år innan det senaste popularitet, en liknande form av aggressiv brottning funnits i Skandinavien under antiken. Medan vikingarna praktiserade Glima för rekreation och som vänskaplig konkurrens, kan de också brottas med döden i extrema förhållanden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.