Vad är FIFA?

FIFA (Fédération Internationale de Football Association) är den internationella Reglerna om associering av sporten i fotboll, eller fotboll i USA. I själva verket är det den största idrottsliga styrande organet i världen. Huvudkontor i Zürich, Schweiz, FIFA är ansvarig för organisationen och förvaltningen av de stora internationella fotbollsturneringar, det mest anmärkningsvärda är fotbolls-VM. VM, som hålls vart fjärde år, är en tävling mellan mäns lag som representerar olika nationer. Över tvåhundra föreningar är medlemmar i FIFA, vilket gör den till världens näst största internationella förening, med FN som är de största.

Behovet av ett förbund för att övervaka den globala spelet ledde till grundandet av FIFA i Paris den 21 maj 1904. Original medlemskap tillhörde sju europeiska länder, men inom flera års medlemskap började expandera utanför den europeiska kontinenten. Den första icke-europeiska land att ansluta sig var Sydafrika, i 192C följt av Argentina, Chile och USA under de följande åren. Efter framgångarna med tävlingarna och den ökande populariteten för fotbollen, började FIFA allvarligt överväger att iscensättningen av sin ordinarie World Championship. Den första VM hölls i Uruguay 1930. Nästa VM hölls därefter i Italien 1934.

FIFA inte bara fungerar på internationell nivå, men det har också centralorganisationerna styr spelet i olika världsdelar och regioner i världen. De flesta nationella förbunden kvalificera sina lag för inträde i FIFA tävlingar genom att påstå medlemskap både FIFA och deras regionens konfederation. Förutom att det är förvaltning av fotbolls-VM och deltagande i olympiska tävlingar, förvaltar FIFA också VM för spelare på barn under 17 och under 20-nivån. Man har också infört Confederations Cup, en tävling som hålls vart fjärde år för mästarna från varje konfederation tillsammans med Världsbanken värdar och VM vinnare. FIFA är även ordförande för fotbolls-VM som särskilt riktas mot kvinnor, klubbtävlingar, och modifierade former av fotboll inklusive stranden fotboll och futsal eller inomhus fotboll.

De immateriella värdet, inklusive merchandising vinst, i FIFA har blivit mycket värdefulla. Fotboll simuleringsspel för persondatorer och andra spelkonsoler släpps årligen, med ytterligare versioner sport VM branding att motsvara turneringarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.