Vad är Equine Hypofys Pars Intermedia Dysfunction (PPID)?

Equine hypofysen Pars intermedia dysfunktion (PPID) uppmärksammades först på 1930-talet som equine Cushing's disease. Vid den tiden ansågs det en sällsynt komplikation vid ålderdom hos hästar. Döptes PPID i slutet av 1990-talet när forskare insett variationerna i oordning mellan hästar kontra människor och hundar.

PPID är fel på hypofysen, följd av en tumör eller en utvidgning av körteln, som sätter press på hypotalamus. Detta i sin tur leder till minskad produktion av dopamin. Utan naturligtvis regleras nivåerna av dopamin, hypofysen cellerna utsöndrar okontrollerade mängder av hormoner, inklusive höga nivåer av steroider kortisol. Ökade kortisolnivåer resultera i en deprimerad immunsystemet som orsakar olika grader av symptom. Det vanligaste symptomet på PPID är hirsutism (onormal hår). En raggig, lång, tjock, ofta lockig, päls är ofta föregås av år subtila rock variationer. Hyperhidros (svettningar) leder till obehag och komplikationer hälsa, särskilt under vintermånaderna i kallt klimat. Andra vanliga kliniska tecken och symtom är mer mottagliga för inre parasiter invasioner, bihåleinflammation, tunga bölder, muskelförtvining, extrem törst, täta urinträngningar, tandlossning, infektioner i hud, swayback, kalaskula, fång och lunginflammation.

genomsnittsålder då hästar kontrakt PPID är 20 år, med 85% äldre än 15 år vid tiden för diagnos. Även hästar som är äldre än 15 år har en mycket hög förekomst av sjukdomen, ett kön eller ras anlag hos hästar är inte uppenbart. Den veterinära samfundet ser en stor ökning av antalet rapporterade PPID fall, främst beroende på hästarnas motstycke livslängd, som nu är möjligt tack vare avancerad medicinsk vård, parasitkontroll och näring. Den farmaceutiska behandlingsalternativ som finns tillgängliga för PPID faktiskt mål källan till problemet. Den viktigaste behandlingen är att använda pergolid, en dopamin terapi. Detta läkemedel används också hos människor med Parkinsons sjukdom. Hos människa patienten så småningom blir resistenta mot pergolid men hästar finns det inga tecken på resistens utvecklas. Det misstänks att den låga dosen som krävs för hästar är att minimera denna effekt. Serotonin blockerare cyproheptadin är ett annat alternativ, även om det är inkonsekvent tecken på terapeutisk fördel av denna drog.

Naturliga alternativen finns magnesium tillskott, akupunktur, homeopati och örtmediciner. Men en del har nått framgång i naturliga föreskrifter, krävs det en mycket intensiv regim för att hitta en balans som gör din häst bekväm. Under tiden är han föremål för en uppsättning av villkor som infektioner och fång är den viktigaste frågan.

Management åtgärder inkluderar kost, antioxidanter kosttillskott, parasitkontroll, tandvård, farriery och kropp klippning. Liksom med insulin resistenta hästar, är en low-carbohydrate/high fet kost rekommenderas. Begränsa din häst är ett frodigt bete gräs. Gräs Hays är ett säkrare alternativ än baljväxter (klöver, alfalfa) eftersom de innehåller färre kolhydrater.

Omfattande tester för PPID innebär en komplett blodstatus (CBC), klinisk kemi panel och urinanalys, följt av en tvådagars test för PPID specifikt. PPID hästar har en bättre prognos än någonsin tidigare. Med rätt behandling och hantering, de kan njuta av långa och produktiva liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.