Vad är Clue?

Clue är ett mysterium brädspel utformade för en grupp av spelare som individuellt försök att lösa ett mord. Utanför USA, så är detta spelet kallas Cluedo. Många spel butiker bära Clue, och spelet har blivit en del av populärkulturen i vissa regioner i världen, tack vare det faktum att det är så välkänt.

Clue introducerades för världen 1949 av Waddingtons , en brittisk spelproducent, uppfanns spelet av Anthony Pratt. Waddingtons licensierade spelet till Parker Brothers för försäljning i USA, och de båda företagen inte absorberades senare av Hasbro, som fortsätter att sälja Clue tillsammans med sina många Spinoffs, bland annat tema-versioner av spel, filmer, böcker och datoriserade versioner.

Utgångspunkten i Clue är ganska enkelt. Spelarna är informerade om att de är gäster på en herrgård, men ägaren av herrgård har dödats. De måste lista ut vem som dödade ägaren till herrgården, där han blev dödad, och vilka vapen som används. Varje gäst anses vara en misstänkt, att det till spänningar i spelet, och spelarna rulla tärningen att flytta brickor som representerar deras karaktärer runt på en bräda som representerar herrgård i ett försök att lösa mordet. I Utöver styrelsen och stycken spelare, Clue också innehåller en uppsättning miniatyr vapen som representerar de vapen som skulle ha använts vid brottet. Clue levereras också med tre uppsättningar av kort som representerar misstänkta, rum och vapen. I början av spelet, är ett kort som dras från varje skorsten och placeras i ett hemligt kuvert, medan resten av korten delas ut till spelarna, som måste få reda på vilka kort i kuvertet med hjälp av logisk slutledning.

spelare kan göra förslag eller anklagelser . I ett förslag, försöker en spelare att få mer information om korten i kuvertet genom att flytta in i ett rum och tyder på att brottet begicks i det rummet med ett vapen i val. Om en annan spelare har ett kort som motbevisar det förslag han eller hon kommer privatägda visa kortet till den spelare som gjort förslaget, endast en motbevisa kort behöver visas, så om flera kort motbevisa påståendet, får spelaren bara för att se en .

I en anklagelse, menar en spelare som han eller hon har löst brottet. En anklagelse kan göras var som helst på bordet, även mellan rum. Efter att anklagelsen öppnar spelaren hemliga kuvertet, om han eller hon har rätt, är spelet slut. Om inte, fortsätter spelet, och spelaren anses vara ute ur spelet, förutom att han eller hon måste visa kort som motbevisar förslag. Processen fortsätter tills någon gör en korrekt anklagelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.