Hur kan jag förbereda mig för att köra ett Marathon?

Köra ett maratonlopp är inte ett ouppnåeligt mål för de flesta. Loppet är dock något som inte tas på allvar. För många människor är det en besvärlig resa till sitt fysiska och psykiska själar, en bedrift som de kan vara mycket stolta. För andra är det språngbräda till ännu mer långväga äventyr. För alla är maraton en unik utmaning.

Loppet är exakt 26,2 miles (ca 42,16 km). Enligt legenden är det avståndet mellan Marathon och Aten, som den atenska löpare Feidippides sprang för att berätta för sina kolleger atenare den berömda seger över perserna vid Marathon. Egentligen, lades ,2 miles senare, när de olympiska spelen var i London.

De flesta som kör ett maratonlopp inte bara börja rätt ute och kör det. Snarare löper de kortare avstånd lopp som byggstenar, i syfte att förbereda sig för att köra längre sträckor maraton. En halv marathon är 13,1 miles (ca 21,08 km) och är en vanlig före maratonloppet. Andra raser av kortare avstånd omfattar 10k, vilket är 6,2 miles, och 5k, vilket är 3,1 miles.

För vart och ett av dessa tävlingar kommer en löpare förbereda genom att köra ett par gånger i veckan, att variera tid, avstånd och hastighet för att maximera sin träning. Gemensamma förberedelser för lopp upp till en halv maraton involvera rutinmässigt kör sträckor längre än den som loppet själv. De flesta läkarna rekommenderar dock att maratonlopp inte överstiga 26,2 miles före tävlingsdagen, eftersom studier har visat att så långa sträckor utbildning kan bryta ner kroppen mer än lätt kan repareras. En gemensam marathon utbildningsplan har en löpare stadigt bygga upp det totala antalet miles eller kilometer kör per vecka och antalet miles eller kilometer omfattas i varje serie. Maratonlopp brukar ha de längsta köras på helgen, med avståndet i det långa loppet ökar stadigt tills den når högst 20 eller 22 miles (ca 32,19 eller 35,41 km). Kortare löper under veckan kommer att bli en blandning av tid och avstånd, med det övergripande målet att bibehålla konditionen och för att bygga styrka och uthållighet. I likhet med andra idrottsmän, kommer maratonlopp måste ägna stor uppmärksamhet åt mat och dryck som de konsumerar, inte bara under träning går men även andra tider under veckorna och månaderna fram till loppet. Rätt kost, med modererad intag av fett och koncentration på kolhydrater och proteiner, är avgörande för en maratonlöpare framgång. Den mat och dryck som en maratonlöpare tar i under utbildningen löper bör först och främst lättsmälta. Speciellt på längre körningar, behöver kroppen ökande antalet kalorier som kan leverera både snabb och långvarig bränsle. Löpning är en verksamhet som kan vara oerhört hårt på kroppen och dess näringsbehov, och en maratonlöpare särskilt behov att fylla förlorade bränsle, både under och efter en körning.

Många sporter experter rekommenderar att en maratonlöpare också göra andra atletisk saker. Sådan cross-utbildning kan vara cykling, simning, aerobics, skidåkning, promenader eller en mängd andra sporter. Tanken bakom cross-utbildning är att hålla kroppen i form och samtidigt ge det en paus från den tunga bultande som körs skapar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.