Vilka är Yips?

fd professionell golfspelare Tommy Armour krediteras med uppfinner begreppet yips för att beskriva en kombination av psykologiska och neuromuskulära faktorer som tvingade hans förtidspensionering från konkurrerande golf. Ett antal andra erfarna golfare har också kämpat med yips, oftast inom kort sätta situationer under tryck. De yips beskrivs som ofrivilliga ryckningar i händer och underarmar som orsakar golfare till läggen enkla puttar. Den yips förekommer ofta rätt vid den tidpunkt då klubbhuvudet träffar bollen, orsakar putt att gå till en sida av hålet.

Experter på både idrott psykologi och idrottsmedicin är fortfarande inte säker på vad som orsakar yips, men flera teorier har vuxit fram under tiden. En teori är att yips utlöses av psykisk press som omger en viktig golf skott, såsom ett spel-vinnande putt. Kombinationen av en offentlig publik, en betydande kontantbidraget och adrenalinkick av konkurrens kan orsaka en golfare att tappa fokus under en putt. Många professionella golfspelare rapportera ett fall av yips under spel där insatsen är mycket höga. En annan orsak till yips kanske huvudsakligen neuromuskulär i naturen. Vissa studier på kroppen mekanik professionella golfspelare visar en tendens att ta obekväma sätta positioner för långa tidsperioder. En snabb sätta yta med en vänster till höger bryta nära hål, till exempel kräva att golfare att greppa puttern i en extrem vinkel. Innehar denna position genom hela sätter stroke kan leda till en muskelkramp eller kramp vid den kritiska punkten av kontakt.

Även om yips i allmänhet förknippas med små motoriska färdigheter en putting stroke, vissa golfare också rapportera tillbud av "körning yips" tidigare i sitt maktspel. En form av yips kan orsaka en golfare plötsligt vända ansiktet av en förare ut under en tee shot. Även om en del kritiker av yips teorin tillskriver dessa ryckningar till dålig golf tekniker, har nästan hälften av alla golfspelare rapporterade minst en oförklarlig händelse av yips. Det yips är inte begränsade till en värld av golf, men. Andra sporter där intrikata hand och underarm samordning under tryck, såsom basket, har också sina former av yips. Fd professionell basketspelare Charles Barkley sägs ha lidit av en form av yips under avgörande fria plädar och andra skott precision. Vissa basebollspelare erfarenhet också okontrollerbara ryckningar vid tidpunkten för kontakten mellan racket och bollar. Spelare som blir psykiskt påverkas av yips kan söka vård med sport psykologer och idrott kliniker medicin.

p

Människor i andra yrken utanför sport kan också påverkas av yips . Musiker som måste upprätthålla obekväm fingering positioner inom ett resultat har varit känt att uppleva yips. Tandläkare och kirurger som arbetar för länge med handhållna instrument kan också uppleva en form av yips. Incidenter av skrivkramp eller musiker kramp kan också tillskrivas samma muskelspasmer i samband med golfarnas yips.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.