Vad är ett maraton?

Ett marathon är en uthållighet fot ras som omfattar 26 miles, 385 yards (42,2 kilometer). Den är uppkallad efter den grekiska slaget vid Marathon, som inträffade år 490 f. Kr. Förutom att vara en olympisk händelse för både män och kvinnor, är maraton köra över hela världen på en mängd olika terräng typer av idrottare på olika kunskapsnivåer. Klara sig bra i ett maratonlopp, genomgår en idrottsman en stark period av utbildning för att utveckla uthållighet och lära sig hans eller hennes fysiska begränsningar.

Enligt legenden, efter grekerna besegrat perserna i slaget vid Marathon skickade de en löpare till Aten med nyheten. Löparen, Feidippides sprang hela vägen till Aten utan att stanna, meddelade seger, och sjönk sedan död, på grund av de fysiska påfrestningar på kroppen som orsakas av långa loppet. Många författare ingår berättelsen i dikter och sånger, bland annat Robert Browning 1876. Brownings dikt inspirerade Michel Bréal, som organiserade återupplivandet av de olympiska spelen 1896 och inkluderade ett maratonlopp.

Historia, dock tyder på att Feidippides skickades faktiskt från Aten till Sparta för att begära hjälp vid Marathon. Detta är hur Herodotos, som skrev mycket om de grekisk-persiska krigen, berättade historien. En löpare skickades visserligen från Marathon till Aten för att förmedla nyheter, men det kan inte ha varit Feidippides, och resan var troligen inte avslutas utan ett enda stopp. I en modern maraton, arrangörer fastställa en racerbanan som uppfyller avstånd krav, som fastställdes i 1908 års olympiska spel i London. Beroende på ras, löpare antingen börjar alla tillsammans i en masstart, eller sänds i vågor, åtskilda av kön och förmåga. Kursen lämnas öppen under en viss tid, vanligtvis omkring fyra timmar, och löpare som inte fullföljer kursen plockas upp och gick fram till mållinjen. I maraton med en större grupp av mindre erfarna löpare kan naturligtvis lämnas öppen längre, för att låta dem sluta.

Lång distans kör är mycket krävande på kropp. Runners har en omfattande utbildning som blandar uthållighet kör med vila, så att kroppen inte är skadad. De övervakar också deras fysiska hälsa under tävlingen, i ett försök att upprätthålla en väl elektrolytbalansen så att de inte lider av hyponatremi, ett potentiellt farligt tillstånd som orsakas av en obalans av salter i kroppen. Det är vanligt att känna sig ömma och upplever en deprimerad immunförsvar efter kör en maraton.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.