Vad är en arena?

Ett stadion är en struktur som omger ett centralt område eller en fas där en åskådare evenemanget äger rum. Strukturen har sittplatser för åskådarna att se evenemanget, antingen stående eller sittande. Vanligtvis ger varje säte en åskådare en fullständig bild av området, oavsett var han eller hon sitter.

Ordet arenan härstammar från det grekiska ordet Stadion , och den äldsta och kanske en av de mest inflytelserika arenorna är i Olympia, Grekland. De antika olympiska spelen ägde rum i Olympia, från år 776 f. Kr. . Detta stadion var inflytelserik eftersom den som en standardiserad längd av ca 210 yards (190 meter), längden av en typisk tävlar händelse. Romarna använde också samma grundläggande längd, från 200 till 220 varv (180 till 200 meter), vilket framgår av de kanske mest kända arenan, Colosseum i Rom, Italien. p

Stadiums användes under romartiden för gladiatorkamp och offentliga avrättningar, bland annat åskådare händelser. Intrikata underjordiska tunnlar hade företaget områden för slavar och djur. Exempel på gamla arenor överleva hela världen.

Idag finns det tre grundläggande stadion mönster: oval, hästsko och öppen. Oval arena inkluderar sittplats hela vägen runt på fältet och på grund av längden på den fotbollsplan som den omger, är ovalt. En hästsko stadion är öppen i ena änden, medan en öppen arena kan vara öppen i båda ändar. Även en stadion är normalt konstruerade för att vara utomhus, nyare konstruktioner omfatta kupol tak eller lös, skjutbara tak för att skydda åskådare, spelare och fält från dåligt väder. Den sittplatser i arenan består vanligen av nedfällbara säten på terrasserade rader med början på fältet, och gradvis ökar till vad som kallas "näsa-bleed" sektionen, uppkallad efter den stigande höjden. Även om de flesta arenor har sittplatser för åskådare vissa fall ingår även stående områden och läktare eller bänkar att sitta. Större stadion har plats för uppemot 100. 000 människor, och några arenor racing eller speedwaybanor, såsom Indianapolis Speedway, har plats för upp till 250. 000.

Idag hus arenan en rad olika evenemang. Även om ordet stadion vanligen refererar till en byggnad avsedd för alla utomhus sportevenemang, är arenor vanligtvis konstruerade för amerikansk fotboll och evenemang fotboll. Ballparks används för baseball spel kan också kallas arenorna. Ofta människor förväxlar arenor med arenor, vilka handelsplatser som stöd inomhus sportevenemang såsom basket. Med den ökande populariteten för National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR), är mer speedwaybanor byggs med hjälp av en stadion design.

Stadiums kan vara antingen flera användningsområden för utsetts till en av flera typer av idrottsevenemang, bland annat spår, fotboll och fotboll. Washington State's Qwest Field Event Center, som är hem till Seattle Seahawks, är en plats där jobbmässor, spel fotboll, mässor och konserter. Har en rullande tak som är 760 fot (231,6 meter) lång och väger 5. 200 ton (226,8 ton). Även om detta är en fördel att staden har många städer beslutat att bygga engångsbruk arenor istället. Kansas City, Missouri började trenden mot att bygga engångsbruk arenor i början av 1970-talet med Kauffman Stadium, som inrymmer Royals baseballag, och Arrowhead Stadium, som inrymmer Kansas City Chiefs fotboll.

Kommersiella lever och mår bra i sport industrin, och arenan namngivning rättigheter är en het handelsvara bland sponsorer. Företag är villiga att punga ut miljoner dollar för att namnge en stadion, och många arenor har genomgått flera namnbyten under åren, mycket till förtret för lokala fans. Hittills har det högsta pris som betalats i USA om 10 miljoner amerikanska dollar (USD) betalas av Reliant Energy i Houston, Texas att namnge hem Texans fotbollslag Reliant Stadium.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.