Vad är en Tiokamp?

En Decathlon är en friidrott tävling där deltagarna utför i 10 evenemang. Den Decathlon är i allmänhet betraktas som det mest utmanande friidrott händelsen och decathletes anses vara överlägsen all-around idrottare. På grund av den mycket krävande natur en tiokamp, är den disciplin relativt små, och många decathletes inte är allmänt känd utanför området. De tio evenemang som ingår i tiokamp är en 328 fot (100 meter) Sprint, en 1. 312 fot (400 meter) Sprint, en 4. 921 fot (1. 500 meter), om en 361 fot (110 meter) uppsättning av hinder, en Diskus, ett spjut, en kulstötning, en Stav, en höjdhopp och ett längdhopp. Utbildning för en tiokamp måste täcka alla dessa områden för konkurrens, som faller tillbaka på olika områden av fysisk skicklighet och omdöme. Förutom testning övergripande förmågor, testar tiokamp rädda kvar de konkurrerande idrottsman, packning samtliga 10 händelser i två dagar i den klassiska OS-formatet.

För att framgångsrikt konkurrera på en tiokamp, måste en idrottsman genomgå en stor del av utbildningen, eftersom tiokamp involverar fysiska utmaningar som att kasta en tung kulstötning, förvalta ett spjut, och Häcklöpning över en serie hopp. Förutom att vara starka i varje enskild disciplin, måste idrottsutövaren kan samordna alla Decathlon händelseförloppet, spara energi för att göra det hela vägen igenom händelsen. Begåvade friidrott bussar kan tillhandahålla utbildning, men idrottare måste också vara mycket motiverade och har en viss naturlig talang.

Trots att kvinnor tränar för och konkurrera i decathlons, män dominerar området. Kvinnor tävlar vanligtvis i en Sjukamp, vilken dragen syv händelser inklusive höjdhopp, kulstötning, längdhopp, spjut, 328 fot (100 meter) häck, 656 fot (200 meter) under våren, och 2625 fot (800 meter) kör. Kvinna heptathletes är bland de mest begåvade kvinnor i friidrott disciplin, eftersom de måste vara otroligt stark, motiverad och kunnig i olika sportevenemang.

Rötterna i tiokamp ligger i femkamp, en forngrekiska händelse som traditionellt bestäms vinnaren av spelen. I femkamp deltog idrottare i längdhopp, Diskus, spjut, dragkamp, och en sprint. Ett sortiment av versionerna har utvecklats i olika nationer, och den moderna tiokamp uppstod 1912 vid Stockholms olympiska spelen. Populariteten av händelsen tilltog och avtog i början av nittonhundratalet, men var fast förankrade i spelen från 1964, när det var standardiserade och ett nytt poängsystem har utvecklats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.