Vad är en Spitball?

Under de tidigaste dagar professionell baseball, var spel främst krukorna "dueller, vilket innebar att fokus låg främst på defensiv Fielding och bas körs, inte på tränger tilltalande home runs. För att få så mycket av en fördel framför hamrar som möjligt, skulle många krukor använda främmande ämnen såsom saliv, trätjära, att fonograf nålar, smuts eller sandpapper påverka hur baseball uppförde under en pitch. Oavsett vilken som faktiskt används materialet, denna form av boll doctoring blev känd som en spitball , även om andra källor kan använda andra namn som lera boll eller shine boll . Det fanns inga officiella restriktioner för användningen av ett spitball före 1920. Även praxis avstod starkt av många tjänstemän var krukorna fritt att tillämpa ämnen från tobak juice vaselin på en baseball innan pitching. Ytan på bollen skulle också kunna skråmat med sandpapper, eller små nålar fonograf kunde föras in i sömmar för ett bättre grepp. Eftersom majoriteten av krukorna använt rikligt med tobak spott eller saliv tillsammans med andra ingredienser, men planen själv förtjänat namnet spitball . Det finns flera skäl till varför en tillbringare skulle hitta en spitball så tilltalande att kasta. Tillämpa en glättad beläggning till en förordning baseball skulle skapa en obalans, som orsakar lägrade bollens båge och hastigheten vara mycket mer oförutsägbar. En bedräglig pitch exempel en kurva boll eller sänke skulle vara ännu mer missvisande när kastas som spitball. Många hamrar slog ut flera gånger när inför en erfaren spitball tillbringare. Endast den rättsliga off hastighet pitch känd som en knoge bollen skulle ens komma i närheten av hur effektiv en spitball.

Om rätten ämnen, främst smuts och tobak saft, användes i bildandet av en spitball skulle bollen också bli nästan omöjligt att se. Istället för att titta på en vanlig vit boll lämna krukan hand, kanske smet fånga bara en glimt av en smuts-boll som seglade genom strejken zonen. Det finns även en del spekulationer om att ett mörkt färgad spitball kan ha varit delvis ansvarig för smet död, eftersom han inte kunde se fiffla bollen kastas. Sådana här händelser ledde till en förändring i Major League regelboken år 1920, vilket i praktiken förbjuder all användning av en boll fiffla med påvisbara främmande ämne.

Även om spitball ansågs olagligt 1920, några krukor tilläts ändå att kasta den tills de pensionerades från baseball. Vissa krukorna i modern tid, framför allt Gaylord Perry och Phil Niekro, har anklagats för att lägga till ämnen såsom svett, vaselin eller flytande lim till baseballs under spel. De ämnen som kan ha varit dold under brättet på sina mössor eller i dragkedjan inom deras byxor, två ställen mindre troligt att de sökte efter en spitball anklagelse. Fiskare har också varit känt att undanröja eventuella bevis på spitball innan överlämnandet baseball till en tjänsteman för besiktning.

Långt från världen av professionell idrott, det finns en helt annan definition av spitball . Många företagsamma ungdomar har upptäckt styrkan i att kombinera saliv med små bitar av rullat papper, sedan skjuter de uppblötta resultat med hjälp av ett sugrör eller rudimentär slangbella. Detta slags spitball ofta landar i håret av en ovetande offer, eller klamrar sig fast vid en vägg eller svarta tavlan. Påföljder för skapande och leverans av en spitball kan vara ganska svår i många klassrum, så utövare bör tänka sig varnade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.