Vad är en Southpaw?

En Southpaw är ett begrepp i folkmun som definierar en vänsterhänt person. Även termen Southpaw kan användas för att hänvisa till någon vänsterhänt person, oftast används i en sport sammanhang. I själva verket framstår begreppet Southpaw ha härrörde från sporten i baseball, trots att det är oftast hörs i förhållande till boxning.

Baseball diamanter var konstruerat så att hamrar ansikte österut för att minska bländning från eftermiddagen och tidig kvällssol. Högerhänt krukorna alltså ansikte norr innan han att kasta hemma plattan medan vänsterhänt krukorna ansikte söder. Därav uttrycket Southpaw. Mer än i baseball är termen Southpaw hörd i boxning med hänvisning till både en vänsterhänt boxare och den inställning han använder för att kasta en punch.

Utanför sport, är termen Southpaw sällan hört eller används för att hänvisa till en vänsterhänt person. Den term som allmänt används i normal konversation är "Lefty". Det engelska ordet vänster innebär motsatsen till ordet rätt , vilket också innebär rätt, medan det latinska ordet för vänster är olycksbådande och därför översättas till engelska som dåliga.

stor del på grund av etymologin av ordet, är vänsterhänt, eller en Southpaw, ansågs en gång vara en negativ egenskap. Vissa kulturer tror fortfarande att vänsterhänthet bör tvångsmässigt övervinnas genom att vägra att låta barnen använda sin vänstra hand. De flesta moderna föreställningar bära sällan en klang ett eller annat sätt. Ändå är vänsterhänt i en räckte huvudsakligen höger-samhälle kan vara svårt ibland eftersom vissa redskap och verktyg är anpassade för högerhänta, placera vänsterhänta i underläge för att använda dem.

i idrott, är den dominerande handen sällan en framgångsfaktor och i vissa fall, såsom boxning, kan vara en Southpaw vara en fördel. Det uppskattas att ungefär 20% av befolkningen är vänsterhänt, men denna siffra kan vara missvisande när saker som Ambidextri och kraftfull byte av dominerande händer beaktas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.