Vad är en Outrigger?

En Outrigger är en båt med en utskjutande styv ram som stöder en sekundär skrov ligger parallellt med de viktigaste skrovet på båten. Ordet används för att referera både till den sekundära skrov och båtar utrustade med det. Utformningen av en utriggade gör det mycket mer stabil och sjösäker än vanliga båtar, vilket gör att matrosen att lasta sin båt med stora mängder gods och varor, eftersom det är sällan föremål för kantring än många andra båtar. Ett antal olika Outrigger mönster är i bruk världen över. I segling, utriggning vilka projekt från sidan av en båt eller fartyg som ibland används för annan utrustning också. Utriggning kan hjälpa till att säkra master och segel, eller användas för att fästa extra segel på en segelbåt. Termen används också för att hänvisa till en särskild typ av ÅRTULL för rodd som förbättrar hävstångseffekt. Den ursprungliga utformning Outrigger utvecklades i södra Stilla havet, och spelade en viktig roll i den polynesiska utforska Pacific. Med hjälp av starka, stabila stödben reste polynesier till många av öarna i Stilla havet, upprättande samhällen på några av dem. Den Outrigger fortsätter att vara en viktig del av polynesiska liv, och traditionella stödben är gjorda av hantverkare som vill bevara polynesiska arv. Mer uppdaterade versioner görs med plast, aluminium och andra moderna material används också.

rodd eller segling är de två metoder som oftast används för att driva en Outrigger. En kända typen av utriggade segelbåt kallas Proa . Proas används ofta i Mikronesien att transportera människor och varor. Outrigger kanoter är i allmänt bruk i Hawaii, Tahiti, och många andra platser runt om i södra Stilla havet. I Hawaiian, är en utriggade kanot känd som en wa'a , som liknar Maori Waka . I Filippinerna, tagalog ordet bangca används för att hänvisa till en Outrigger kanot. Den grundläggande konstruktionen är densamma i alla dessa områden, dock.

Outrigger kanoter har tävlat i flera länder, inklusive Hawaii och Tahiti. En väl samordnad besättning på upp till nio personer rader tillsammans, och kan nå imponerande andelen hastighet. Många Outrigger kanot tävlingar genomförs på öppet hav. Flera organisationer runt om i världen främja utriggade resor och racing, särskilt runt Stilla havet. Medlemskap är öppet för människor i alla åldrar och kunskapsnivåer, eftersom en utriggade kanot kan lätt anpassas för personer med funktionshinder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.