Vad är abseiling?

abseiling, från det tyska ordet "abseilen" som betyder "att rep ned, är" processen att glida ner i ett rep under kontrollerade förhållanden. Känd som firning i USA, abseiling har länge använts i canyoneering, bergsklättring, grottforskning och mountaining sjunka sluttningar eller klippor som är för brant för att helt enkelt vandra ner. Under senare år har dock abseiling blivit en populär sport i sin egen rätt.

abseiling kan vara en farlig verksamhet, särskilt för oerfarna eller okontrollerad deltagare. Många erfarna klättrare faktiskt visa abseiling som en farlig process än att klättra själv eftersom repen måste ständigt bära hela tyngden av deltagaren. Dessutom skall rep sylt ofta eller bli klippt igenom med vassa kanter och stenar. Många klättring olyckor inträffar faktiskt medan abseiling.

På grund av potentiella faror för sporten, bör deltagarna öka sin säkerhet genom att bära specialiserade redskap såsom klättring hjälmar, stövlar, handskar, armbågsskydd och trampdynor knä. Low-stretch statiska rep bör användas för att möjliggöra enklare hantering och för att minska studsande, och en bekväm klättrande sele ska bäras runt midjan för att säkra nedstaplar. Den nedstaplar är en friktion ryck eller annan friktion anordning som gör att linan skall betalas ut på ett kontrollerat sätt.

abseiling utnyttjas i många sporter av olika anledningar. Rock klättrare använder vanligtvis att återvända till basen på en stigning eller att nå en ny rutt. Canyoneers använder vanligtvis abseiling teknik för att resa ned klippor eller vattenfall när enkel vandring eller hoppa är omöjligt. Cavers använder denna metod för att nå underjordiska platser. Recreational abseilers dock bara njuta av härkomst och återgå till toppen av klippan abseil nerför backen igen.

abseiling En form av sk "Rapp hoppande" blir allt populärare för de mer äventyrliga själar. I stället för de rep fäst på magen, de är monterade på baksidan. Deltagarna går sedan eller springer nerför klippan medan möter botten. "Don't look down" är inte ett alternativ. Flesta deltagarna hävdar att adrenalinkick är ännu större under rapp hoppning.

abseiling tekniker används också mer praktiska skäl. Industriarbetare använder abseiling metoder att komma åt områden med höga byggnader eller strukturer som behöver rengöring, underhåll, inspektion eller konstruktion. Industrial abseiling anses vara ett säkert och kostnadseffektivt alternativ till byggnadsställningar eller drivs tillgång plocka körsbär och saxliftar. Vildmark räddar och paramedicinsk verksamhet kräver ibland räddningspersonal till abseil från en helikopter för att nå den skadelidande och extrahera dem från fara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.