Vad är Sudoku?

Sudoku är ett antal placering pussel bygger på logik snarare än matematik. Sudoku vunnit världsomspännande popularitet i början av 2005 och började sälja i form av pussel böcker, handburna elektroniska versioner och brädspel, samt förekommer i tusentals dagstidningar.

Begreppet Sudoku är enkel. Pusslet består av ett 9x9 kvadrat rutnät som är uppdelat i nio 3x3 rutor, vilket resulterar i nio rader och nio kolumner, för totalt 81 små rutor. Den olösta Sudoku pussel levererar bara några siffror i slumpvis rutor. För att lösa pussel, måste de återstående rutor fyllas i med siffrorna 1 till 9, var och förekommer endast en gång i varje rad, kolumn och 3x3 ruta. Eftersom Sudoku är logik-baserad, kan andra pussel skapas som använder samma begrepp och ersätts numren med andra objekt, till exempel färger, bokstäver eller figurer. Dock är Sudoku passande namnet, eftersom ordet Sudoku är en japansk förkortning löst betyder "enstaka nummer". I sin mest grundläggande form, kommer Sudoku i den traditionella 9x9 kvadratiska rutnät med olika svårighetsgrader. Svårigheten rating för att lösa pusslet är inte baserat på antal rutor med medföljande siffror, utan snarare på deras placering på nätet. Dessa levereras nummer kallas givna . Komplexiteten är involverade i att lösa pussel intervall så att alla kan njuta av ett Sudoku pussel som parallell till sin egen förmåga nivå. Vissa varianter av pusslet finns där nätet förändras innehålla mer kvadratisk eller ytterligare restriktioner finns när det gäller placeringen av siffrorna.

Även om denna gåta konceptet har funnits i flera år under olika namn, den moderna versionen blev populär i Japan 1986, när pusslet utgivare Nikoli upptäckt ett pussel som ursprungligen publiceras i Dell Magazines som "Number Place". Nikoli patenterade ordet Sudoku och började publicera pussel i olika svårighetsgrader, och de blev oerhört populär i Japan. År 2004 började Sudoku internationella popularitet när ett pussel publicerades i en brittisk tidning som ett resultat av ett datorprogram som utvecklats av Wayne Gould som snabbt kunde generera pusslen. Därifrån popularitet pusslen spred sig till USA och annorstädes. Första Sudoku mästerskapet hölls i mars 2006 i Lucca, Italien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.