Vad är Stumpwork?

Stumpwork eller inlett arbete är en form av broderi där tredimensionella figurer och scener skapas genom användning av fyllning, vadd, och listig stygn. Denna typ av broderi verkar vara nästan uteslutande brittiskt ursprung, och några mycket fina exempel på stumpwork kan ses i British textil museer. Konsthantverkare i många regioner i världen praxis stumpwork idag, med stil är populärt i Australien och USA samt Storbritannien. Den moderna ättling till stumpwork är puff broderier, även puff broderi är bara en blek imitatör av traditionella stumpwork. Den vurm för stumpwork uppstod på 1600-talet, med vissa företag även producerar tryckt stumpwork kit som kan användas av fantasilösa konsthantverkare. Populariteten av denna broderier teknik avtog nästan så snart det uppstod, upplever ett uppsving på 1800-talet, då termen "stumpwork" myntades för att beskriva det. Ursprunget till uttrycket "stumpwork," förresten, är lite mystisk, med påståenden från hänvisningar till trä vadd som används vid traditionell stumpwork till en förvanskning av "stämpel", som i de stämplar som används för att göras kommersiell stumpwork mönster till salu för konsthantverkare. I dag, liksom många hand hantverk är stumpwork utövas av en begränsad gemenskap av konsthantverkare som gör det främst på de nyhet. I stumpwork finns en mängd olika sätt för att skapa en tre dimension effekt. Vanligast är bitar av broderier utförs på en bas trasa och sedan med en annan, vilket gör att Crafter att skapa en illusion av blomma kronblad, rinnande kjolar, och andra tredimensionella designelement. Stumpwork kan även ske på tråd ramar som sys in i en bas tyg, eller med hjälp av flera lager vadd i basmaterialet som omfattas av maskor.

Traditionell stumpwork är otroligt detaljerad. Förutom inklusive grundläggande broderi, kan den även spetsar stygn, beading, och andra föreställningar sömnad, och de avbildade scener kan bli ganska utarbetade. Vanligen ingen skala eller perspektiv används i stumpwork, och botaniska och biologiska noggrannhet är vanligen av ringa intresse. Ofta är den detaljnivå så hög att man måste vara i direkt anslutning till stumpwork att till fullo uppskatta den.

användes Stumpwork att smycka stoppade lådor, kläder, och väggbonader, bland många andra saker. Scenerna avbildade varierade kraftigt, från bibliska stumpwork bitar till scener för män och kvinnor i frodiga blommor trädgårdar. I modern tid, är kommersiell puff broderier som produceras av broderade över skumgummistoppning att skapa en förhöjd effekt, även om flerdimensionell aspekt och detaljrikedom av äkta stumpwork inte är närvarande i denna typ av massproducerad broderi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.