Vad är Skijoring?

Skijoring, eller skidor bilkörning är en vintersport som har sitt ursprung i Skandinavien, där den har utövats i århundraden. Skijoring innebär bogsering en skidåkare bakom hästar eller hundar. Förutom att vara ett snabbt sätt att komma runt, är det också en konkurrenskraftig vintersport i vissa delar av USA, särskilt i nordvästra och mellanvästern. Speciellt med hästar, skijoring ibland klassificeras som en extrem sport på grund av den höga hastigheten och potentiell fara inblandade. Skijoring är också mycket roligt när den utförs på ett säkert sätt.

Skijoring med hästar vanligtvis innebär två personer och en häst. En person rider hästen medan skidåkare släpas bakom. Ryttaren bestämmer takten och sträckning för skijoring äventyr, medan skidåkare försök att hålla på. Vissa häst skijoring tävlingar integrera hopp och extrema manövrar skidåkning utöver konventionell skijoring. Hästar används för skijoring tenderar att vara extremt vig och snabb, och raser som American Quarterhorse är favoriserade för idrotten.

Skijoring med hästar kräver ett väl samordnat team, med massor av kommunikation mellan häst, ryttare och skidåkare. Många professionella skijoring tävlingar har en komplex hinderbana att trion måste navigera framgångsrikt. Poäng för skicklighet, med en del tävlingar där små plastringar som måste samlas in om poäng också. Ryttare och skidåkare bör bära hjälm vid kollisioner eller olyckor.

Skijoring med hundar sker med en skidåkare och en hund, eller en grupp av hundar. Hunden måste väga minst 35 pounds (15 kg), eller kombineras med en annan hund för dragkraft. När skijoring med hundar, hunden brukar ses som en hjälpare, snarare än den primära kraftkällan. Fritids skijoring med hundar är mycket populär i mellanvästern, med några skidåkare använder den som en primär transportsättet i vintern.

Skijoring kräver minimal utrustning: människors och djurs deltagarna tillsammans med en skijoring rem, som är ansluten till sele som bärs av både människor och djur. Den skijoring bandet är vanligen minst 12 fot (4 meter) i längd, med en snabbkoppling i nödfall. Snö kurser kan begränsa djurens tillgång och skijoring entusiaster uppmuntras att se framåt för att vara säker på att de är välkomna i backarna. Personer intresserade av skijoring kan ansluta med flera nationella och internationella organisationer som främjar skijoring utbildning och evenemang. Lektioner rekommenderas, eftersom idrotten kan vara farligt för dem som inte är ordentligt utbildade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.