Vad är Mancala?

Mancala är en allmänt hållen för en stor familj av brädspel som spelas hela Afrika och Asien, under en mängd olika variationer och namn. Arkeologiska fynd tyder på att mancala kan vara en av de äldsta spelen som spelas av människor, med tydliga exempel på mancala brädor som hittats i utgrävningar som går tillbaka till åtminstone det sjunde århundradet f. Kr. . Denna stora grupp av spel har också en stor internationell följande, eftersom de är lätta att lära sig, men det tar en livstid att bemästra mancala.

"mancala" Ordet kommer från det arabiska naqala , för att "gå. " Många engelsktalande är omedvetna om att Mancala är en grupp sikt, snarare än namnet på en specifik spel. Spelet som många amerikaner känner som "mancala" är faktiskt oftast Kalah , Wari , eller Bao . Men de grundläggande spelreglerna för mancala spel är i stort sett samma, och utrustningen är liknande också. Om du vill spela ett spel i mancala familjen, spelarna behöver en styrelse av något slag och räknare. En mancala ombord kan vara så enkelt som kliade hål i jorden, eller så utsmyckade som en lackad inläggningar bord i hemmet av en monark. Frön, grus, stenar och andra små föremål som kan användas som räknare, igen, får utsmyckade mancala spel använder värdefulla och särskiljande diskar. Om du vill spela, mätarna är fördelade på bordet och spelarna plocka särskilda gropar i styrelsen att börja med. De tar bort alla diskar från vald gropar och distribuera markörer ordning tills de får slut på markörer. Beroende på vilken variant som spelas, spelarna använder olika kriterier för att avgöra på slutet av en sväng, till exempel om den senaste disk landar i en grop som redan har markörer, får spelaren tomma denna grop och börja sekvens igen tills han eller Hon springer ut på diskar, signalera inledningen av den andra spelarens tur. När spelarna rör sig längs linjen, fånga de delar som hör till andra spelare, ofta lagrar dem i särskilda gropar i slutet av styrelsen . Ett bra spel kan innebära strategi och komplexa högre matematik, sätta mancala i paritet med schack och liknande strategi brädspel. Mancala sannolikt också bidragit till utvecklingen av brädspel som backgammon och pjäser, som också använder räknare på en särskild styrelse.

En del kallar mancala en familj räknas och fånga spel, i en hänvisning till de åtgärder som utförts under spelet. Andra kallar mancala "sådd spel," eftersom spelarna växelvis "sugga" räknare, som ibland görs från frön. Många spel butiker säljer utrustning för Mancala, ofta med anvisningar för flera varianter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.