Vad är Jacks?

Jacks spelar pjäser används i barns lek med samma namn. Spelet i knektar har spelats i tusentals år i kulturer över hela världen, och barn i dag fortsätter att spela det, utveckla sina egna komplicerade regler för spelet. De flesta spel butiker bära uppsättningar uttagen tillsammans med bollen som behövs för att spela, men det är också möjligt att improvisera spelet bitar som används i kontakter med stenar, pinnar, ben och andra föremål som kan hittas liggande hus trädgård.

Spelet uttagen blir ytterst komplicerad, men det grundläggande syftet med spelet är att plocka alla i uttagen upp från marken när bollen kastas i luften och folk spela med någonstans mellan fem och 15 domkrafter. När människor spelar Jacks, börjar de med "onesies", i vilken ett jack i taget plockas upp med varje uppkast. Om någon fyller onesies utan ett misstag, han eller hon går vidare till twosies, där två uttagen i taget plockas upp medan bollen är i luften, och sedan till threesies, och så vidare.

Spela vänder till nästa spelare när någon gör ett misstag genom att t. ex. överge uttagen så att inte plocka upp erforderligt antal domkrafter innan bollen träffar marken, eller bryter mot en regel i spelet som bestäms av spelarna. Spelet fortsätter på ett cirkulärt sätt tills någon har plockat upp alla uttagen samtidigt i en toss, även om detta kan vara väldigt svårt med ett stort antal domkrafter. Som alla känner till division har kunnat konstatera antalet uttag till hämtas i varje runda inte alltid dela jämnt in i det totala antalet knektar. Detta betyder att spelaren har överblivna jack som måste plockas upp med det sista kastet i bollen. En spelare kan också välja att plocka upp "resten" halvvägs igenom spelet, även om han eller hon måste förklara syftet att göra det.

Avancerat uttagen spelare kan utmana varandra på olika komplicerade fysiska prestationer med uttagen eller bollen, vilket gör spelet svårare. Många människor känner till sina egna svårbegripliga Jacks regler, av vilka många färgglada slang fäst termer, vilket kan göra att spela kontakter med en ny grupp frustrerande.

Det här spelet är också känt för en lång rad andra namn, inklusive svin i pennan, fem stenar, fem fingrar, knucklebones, ägg i korgen, cincos Marias, abhadho, och så vidare. Överklagandet av uttagen i ögonen på många människor är att det kräver ingen speciell utrustning, och barn kan spela det i timmar. Spel i knektar är en särskilt vanlig syn i utvecklingsländerna, där barn ofta saknar tillgång till leksaker och finare barnens lekar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.