Vad är Hastiludes?

Hastiludes är medeltida idrotter som har en krigisk element. Förutom att vara en källa till nöje och vänskaplig tävlan, syftade hastiludes att hålla krigare passa och bekämpa form. Konkurrenter använde sådana evenemang för att visa sina färdigheter, ta kontakt med andra krigare i sitt samhälle, och att konkurrera om olika utmärkelser. Olika hastiludes ofta visas på Renaissance mässor som besökare kan få en smak av medeltida krigföring.

Termen "hastilude" kommer från det latinska hastiludium , som bokstavligen betyder "spjut spel . "Ett antal medeltida sporter klassificeras som hastiludes, från turneringar till Quintain, och ofta flera olika sporter skulle finnas med på ett möte. Konkurrenter ingår riddare, deras hästar, vapendragare och annan stödpersonal, och vanligtvis en stor publik skulle titta på målet. Utmärkelser delades ut av adeln, som erkänner bedrifter på spelfältet som vinner och ovanlig tapperhet. En av de mest välkända hastiludes är förmodligen turneringen, en medeltida sport som involverade att dela in i grupper och möte om fältet under en pseudostrid. I en turnering kan folk vara monterade eller till fots, och de ofta är involverade i nära håll striderna. Turneringar kan också vara ganska farligt, eftersom människor ofta användes riktiga vapen. En besläktad form av konflikter, i närstrid, visades också på hastilude tävlingar, i ett virrvarr, medan människor teoretiskt kamp som team, de arbetar på så nära håll att de är tvungna att agera som individer.

People skulle också kunna konkurrera på Quintain, vilket innebär att skapa en trä mål antingen till fots eller från hästryggen, liksom försöken genom att bekämpa och tornerspel. Demonstrationer av bågskytte kompetens framträdde ibland på hastiludes också. Ofta tog adelsmän på fältet för att försvara sin heder, eller delegerats specifika riddare som sin mästare att företräda dem i hastiludes, och även om hastiludes alla var roliga, besegra en ädel eller en mästare skulle ha anledning att kommentera.

I en annan form av hastilude skulle pas d'armes, en grupp riddare ta över en viss plats, t. ex. en grind eller bro, och lovar att försvara den mot alla uppstickare. Den som ville passera måste bekämpa riddare för förmånen, kvinnor tilläts allmänhet genom som en gest av artighet, men av tradition många damer kvar tecken, som riddare skulle återvända till dem när du har lyckats besegra utmanarna.

Även den typ av krigföring har förändrats, hastiludes i en eller annan form säkert leva på. Många militärer praktiken krig spel, och ofta sponsor vänskapliga tävlingar mellan olika nationer och militära grenar, tillåter människor att visa upp sina framgångar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.