Vad är Freediving?

Freediving, även kallad breath-hold eller apnea dykning, dykning utan stöd av en andningsapparat. Fridykning är en sport med flera olika tävlingskategorier som dykning med eller utan fenor, vikt-slädar, djup register som i havet med en otrolig innehar poster som i pooler. Det finns både män och kvinnor tävlingar i professionella fridykning.

Freediving kräver extrem fysisk kondition, mental disciplin och träning. Medan mänskliga hjärnceller inte tål perioder av apné längre än fem minuter och kan bli skadade efter bara tre minuter, en förståelse för kroppens reflexer, kombinerat med utbildning, ger världsklass yrkesverksamma inom fridykning tävlingar hålla andan upp till nio minuter . Detta beror huvudsakligen på att dra nytta av Dykreflex . Den Dykreflex är en avgörande faktor i alla fridykning sport. När en person är nedsänkt i vatten, vissa processer naturligtvis ta över. Hjärtfrekvens börjar avta. Med praktiken kan det slå så lite som fyra gånger per minut. Blodkärlen ihop sig i armar och tvingar blodet i kroppens vitala organ. Samtidigt, blodkärlen i lungorna fyllas med plasma, minska volymen för att hindra dem från att kollapsa i sig själva. När hjärtslagen saktar sparar kroppen energi. Air fastna i lungorna fortsätter att syresätta blodet. Detta förlänger den tid som kroppen kan säkert gå utan att andas. Men eftersom det inte finns någon andning, koldioxid (CO2) bygger i blodet och musklerna. Uppbyggnaden av CO2 är en begränsande faktor i fridykning. När kroppen blir mättad med CO2, det resor överväldigande reflexiva svar andas.

Oerfarna fridykare ibland hyperventilera innan fridykning, tro det mättar blodet med syre, som tillåter en längre dyk. I själva verket ökar inte syre, men tar bort CO2 från blodet, helt enkelt fördröja reflexiva behöver andas. Detta är extremt farlig och till och med livshotande, eftersom kroppen kan ta slut på syre innan dykaren känner ett behov av att ta ett andetag. När detta händer, kan dykaren svart ut under vattnet. Shallow water blackout tros vara ansvarig för många drunkningstillbud.

Freediving är en spännande men potentiellt farlig sport som kan leda till allvarliga eller dödsfall. Trycket på kroppen i djuphavskummel fridykning kan nå 235 pounds per square inch (16,5 kg per kvadratcentimeter). Även fridykning har rötter som sträcker sig tillbaka över 4000 år, då människor ofta dök efter pärlor och mat, dagens entusiaster uppmuntras att ta yrkesgrupper lära sig att njuta av denna extrem sport säkert. För dem som följer säkerheten först, fridykning kan vara ett vackert sätt att uppleva allt exotiska undervattensvärld.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.