Vad är Carpetball?

Carpetball är en enkel sport som spelas med biljardbollar och carpetball bord. Liknar biljard spelas det genom att skjuta bollar över bordet och slå din motståndares kulorna i andra änden av bordet. Populär bland familjer och ungdomsgrupper, kan carpetball spelas upp på alla åldersgrupper. Det är ett spel med några officiella riktlinjer, och kan spelas med olika regler. Carpetball började på 1970-talet, troligen i kyrkor, YMCAs och ungdomsläger i mellanvästern USA, och har blivit ett populärt spel som spelas för nöjes skull. En carpetball tabell är en snidad ut bord ofta 12 fot (3,7 m) lång, 2,5 meter (. 76 m) bred, och 3 fot (. 9 m) lång, men det har ingen officiell storlek . Tabellen funktioner kortsidorna kring bordet, bara högre än biljardbollar, att hålla bollen i spel. Resten av ytan på bordet är matta, med gropar i varje ända av tabellen stora nog för att fånga bollen. En carpetball tabell kan vara hemlagat, eller kan omvandlas från ett biljardbord. Den carpetball spelet startas med fem biljardbollar inrättas på varje sida av bordet. Spelet kan spelas en mot en eller två mot två och varje grupp står på olika sidor. Varje lag turas om att skjuta en boll på bordet i försök att slå det andra lagets bollar på bordet i gropen. Bollar käppar i hjulet i tabellen placeras tillbaka i spel, och bollar som studsar i väggen eller upp ur gropen är också fortfarande spelar. När alla en lagets bollar slås i avgrunden det andra laget får en "barmhärtighet shot" för att försöka knyta spelet. Det spelet är inte bunden, det andra laget vinner. Om matchen är oavgjord, en övertid eller Tiebreak spelas med en boll per sida tills spelet avgörs utan slips. Efter spelet står nästa spelare i rad vinnare, eller i en anda av rättvisa, nästa spelare i linje på båda sidorna möter varandra, med både vinnaren och förloraren återerövra sin position längst bak i kön.

Strategin kommer i en carpetball spel med installationen av dina egna kulor, som alla måste vara inom armslängds avstånd. Ytterligare ett beslut om carpetball spelaren att göra är vilken boll av din motståndares att rikta först.

Carpetball spel, som endast varar några minuter, är bra för familjefester. De kan lära hand-öga-koordination och motorik för unga spelare, eller ge ett roligt sätt att konkurrera om äldre eller funktionshindrade konkurrenter. På grund av den typ av spel, storlek, styrka och atletiska avgör inte carpetball skicklighet. Flesta spelare av carpetball betona istället roligt och vänlig, godmodig konkurrens.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.