Vad är Canasta?

Canasta är ett kortspel som liknar, men mer komplex, än Rummy. I ett Canasta spel, spelare använder motsvarande kort för att melds och sedan spela kombinationer av vilda och matchande kort till tomma händer och gå ut. Detta kortspel sannolikt sitt ursprung någonstans i Sydamerika innan dess väg till Nordamerika där det blev mycket populär under 1950-talet.

Trots tidiga försök att standardisera omgång Canasta, det finns flera versioner där spelet och regler varierar något. Canasta kan spelas enskilt eller tillsammans med partners beroende på antalet spelare, som kan variera från två till sex. Canasta spelas med två kompletta kortlekar, inklusive jokrar, för totalt 108 kort.

The Deal -är den första återförsäljaren väljs slumpmässigt och affären fortsätter medsols runt bordet under hela spelet. Varje spelare får elva kort med de återstående korten läggs i mitten lager för att bilda en draw lugg. I vissa versioner, är det spelaren till återförsäljarens rätt ges möjlighet att skära korten till ett belopp som motsvarar den exakta villkor för bonuspoäng. Till exempel i en fyra spelare, om spelaren till återförsäljarens rätt nedskärningar exakt fyrtiofyra kort från början, är de tilldelas 100 bonuspoäng.

Kortvärden -I de flesta varianter av Canasta, spelkort behålla följande värden:

 • jokrar -wild cards värt 50 poäng
 • Deuces -(2s av alla färger) är vilda kort värt 20 poäng
 • Röd Threes (3S ruter och hjärter) är speciella kort kvar och spelade åt sidan när handlagt eller dras. De är värda extra poäng.
 • Black Treor, 4 till 7 alla färger -5 poäng
 • 8 till 10, J, Q, K alla färger -10 poäng
 • Aces -20 poäng

  Melding -Canasta kräver att privatpersoner eller partners för att bygga en första meld lika med eller större än ett visst antal poäng. Värdet av den första sammansmältningen är baserat på spelarnas nuvarande värdering. Eftersom deras värderingar ökar, så ökar värdet på kravet av den ursprungliga meld.

  spela -När en spelare har melded önskat värde, kan de börja bygga apparater, eller canastas. En Canasta är en samling av sju av samma kort. Canastas kan göras med alla kort utom wild cards och tre. Den som kan bestå helt av de fysiska kort eller kan vara en kombination av fyra eller flera fysiska kort med vilda kort. Varje fysisk Canasta är värd 500 poäng medan varje canasta blandad med vilda kort är värd 300 poäng.

  Spela fortsätter medsols runt bordet. På varje spelares tur de drar, spelar kort av samma valör att bilda canastas, och kassera. Spelare kan även plocka upp bortläggningsstapeln om de har ett matchande par i sina händer eller melded framför dem. Canasta spelas i händer, eller skott, och varje hand slutar när en spelare har spelat alla sina kort och går ut. Senare händer spelas tills en individ eller partner värdering uppgår till eller överstiger 5000 poäng.

  Även om det finns ytterligare bestämmelser som spelar in under Canasta och vissa regler och värderingar frågan varierar allmänna spelet förblir detsamma i alla versioner. Likt Bridge, Canasta är ett populärt kortspel i grupp turneringar. De fyra spelare version är den mest populära versionen spelas i grupper. Canasta, liksom många andra kortspel, kan också spelas nästan på nätet.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.