Vad är Belaying?

Belaying är en viktig teknik som används i klippklättring. Den består av säkra klättraren till ett rep, eller belayer, så att han inte ligger särskilt långt när det gäller glider av berget. Förr belaying uppnåddes enbart genom att binda ett rep runt midjan på klättraren. Medan i stort sett effektiv ställde denna teknik även en större risk för skada för klättrare.

Moderna belaying teknik använder en Belay enhet, ett enkelt system som består av en klättrande sele, en automatisk trissa och en Belay loop, som alla är knutna till klättring rep. Beroende på vikt skillnaden mellan klättrare, en kvitterad ankare kan också användas för stabilitet. Detta system kallas semi-direkt belaying, eftersom de flesta av lasten tas av Belay enhet istället av klättrare. är Belaying görs i par större delen av tiden. Repet kontrolleras av antingen de ledande klättraren eller en utsedd partner som ligger kvar på marken. Känd som belayer , är denna person i kontrollen av repet och kan lätt hålla hela vikt som partner utan större ansträngning. Self belaying är möjlig, men bara erfarna klättrare skulle försöka. Genom att inrätta en rad topp rep ankare på vägen ner, en egen belaying klättrare kan reclimb vägen med en mekanisk stigande enhet som glider upp repet.

Belaying är relativt enkelt när all utrustning är korrekt monterad. Slutet av repet som går till klättraren kallas live slut. Den änden kallas broms . Båda ändar hanteras av belayer, som håller kontroll av bromsen via Belay enheten. Att kommunicera, klättrare använder en serie kommandon, eller klättring samtal, till exempel "slack" för "Jag behöver extra rep" och "Belay off", vilket innebär att klättrare har nått toppen och kan nu ta bort repet.

Belaying system finns i olika storlekar och design, och kan köpas för så lite som 200 US-dollar. Top-of-the-line utrustning kan dock stöta på de tusentals dollar. Automatisk låsning Belay enheterna är den mest populära typen som används i dag. De driver med ett system som liknar bilens säkerhetsbälte, låsa när plötsligt anbringas på det. Denna säkerhetsfunktion ger automatisk låsning det självklara valet för nybörjare och inomhus belaying, inklusive gym och klättring skolor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.