Vad är BCS?

Bowl Championship Series (BCS) är ett system som skapades 1998 för att se till att nr 1 och nr 2 lag i college fotboll alltid skulle spela mot varandra för det nationella mästerskapet. Den BCS själv har väckt kontrovers, men det har tagit bort en del genom att eliminera det scenario där den tydliga två bästa lagen spelar i olika skål spel, lämnar väljarna att avgöra kämpa om de båda vinner.

Därför liknar BCS behövdes i college fotboll är att systemet för att välja lag för skål spel byggde mer på konferenser och inte ranking. Champion of the Big Ten alltid skulle spela mästare i Pac-10 i Rose Bowl. Förkämpe för den sydöstra konferensen skulle alltid spela i Sugar Bowl, och så vidare.

Men om de två bästa lagen i landet från Big Ten och sydöstra konferensen, skulle de tvingas vara att spela i separata skål spel, och fastställa en enda nationell mästare blev svårt. Eller omöjligt-året innan BCS tillkom, 1997, såg Big Ten Champion Michigan och Big 12 Champion Nebraska dela de nationella mästerskapen, eftersom båda var obesegrad och vann båda sina respektive skål spel, Rose Bowl och Orange Bowl. Det BCS använder en komplicerad formel-som inkluderar media och tränare opinionsundersökningar och datoriserade rankning som tar hänsyn till styrka än planerat, bland annat-att rangordna de bästa lagen i college fotboll. De två bästa lagen i BCS rankingen spela mot varandra i de nationella mästerskapen, som roterar mellan Rose Bowl, Fiesta Bowl, Orange Bowl och Sugar Bowl. Skårorna i de andra tre BCS skål spel fylls av grupper från den ranking liksom vid stora urval.

Medan BCS har, åtminstone för det mesta, uppnått sitt mål att hopkopplingen Nr1 vs Nr 2, har man gjort mycket för att blidka dem som efterlyser en playoff-system i college fotboll liknar den mycket populära NCAA basketturnering. Den BCS har stött på någon form av kontrovers flera gånger under sin korta historia.

Det mest anmärkningsvärda var 2003, Southern California (USC), Louisiana State University ( LSU) och Oklahoma hade vardera en förlust efter ordinarie säsong. USC rankades som nr 1 i de två mänskliga opinionsundersökningar i BCS-systemet, men på grund av sin svagare styrka än planerat, lämnades ut av de nationella mästerskapen, som skisserat LSU och Oklahoma. Det BCS fått mycket kritik för 2003, och det bara blev värre under 2004, då fem lag färdig obesegrad för första gången sedan 1979. Det har också frågor om trovärdighet och integritet tränare mätning som används i BCS formeln.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.