Vad är Age-Doping?

Age-dopning är en form av fusk som innebär att förfalska information om ålder en tävlande i ett sportevenemang. Den "doping" är en hänvisning till former av fusk som innebär användning av olagliga ämnen för att förbättra prestanda, åldersrelaterade dopning faktiskt inte kräver intag av dopingmedel, emellertid, åtminstone inte i sin nuvarande form. Liksom andra former av dopning, ålder-klara väcker en rad frågor, och många rynka pannan på den. Det finns flera skäl att ha ålder krav på plats för idrottare. I hästkapplöpning, till exempel vissa raser begränsad till hästar i en viss ålder, i ett försök att skapa lika förutsättningar. Kentucky Derby, till exempel, är öppen endast för tre-åriga hästar. Åldersgräns är också tänkt att skydda idrottare från exploatering, och se till att unga kroppar inte pressas för långt. Vissa händelser har också ett äldre tak som syftar till att åtgärda problem med konditionen på en hög ålder, men eftersom simmerskan Dara Torres visade sig under 2008, jämförelsevis hög ålder är inte alltid ett hinder för prestationsförmågan.

Folk har också ett antal skäl för att försöka undergräva ålder krav. I gymnastik är en sport som har plågats av ålder-doping anklagelserna, är den yngre en konkurrent, mer flexibla hans eller hennes kropp. Gymnasts måste gå en fin linje mellan att vara så unga att de skadar sig själva, och är för gammal för att vara flexibel. Ibland finns det bara ett par år som en gymnast kan konkurrera, så att han eller hon får göra det bästa av situationen efter ålder-doping att komma in på prestigefyllda evenemang som OS.

naturligtvis ingen känd substans kommer att leda folk till ålder. Age-dopning innebär manipulering av bokföring som används för att fastställa och visa ålder, såsom födelseattest och pass. Det kan också involvera bestickning av tjänstemän som ansvarar för certifiering idrottare som passar för konkurrens. Om det sker i tidig ålder, ålder doping kan också förstärkas med ett rekordstort deltagande i händelser med åldersgränser, vilket tyder på att hans eller hennes uppgivna ålder måste vara korrekt.

Detecting ålder-dopning är svårt, eftersom till skillnad från andra former av dopning, ålder dopning inte kan bevisas med ett urinprov. Utseende kan vara extremt vilseledande, eftersom människor utvecklas i olika takt, och när folk jämför utseende i olika kulturer, blir situationen ännu mer komplicerad. Ofta kommer sanningen först ut när en idrottare steg framåt för att erkänna det, eller när motstridiga uppgifter om konkurrentens ålder kan vara övertäckt och skall kontrolleras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.