Vad är bloddoping?

Uthållighetssporter som cykling eller distans kör lägga en betydande stress på en idrottsutövare hela systemet, från lungorna till blodet till musklerna. För att upprätthålla uthållighet, en idrottsutövare muskler kräver stadig försörjning av syre som finns i röda blodkroppar. I teorin borde fler röda blodkroppar ger en atlet en naturlig kant under tävlingen. Detta diskutabla utbildning filosofi bakom olaglig praxis som kallas "bloddoping", även känd som "blod packning. "

Bloddoping innebär avverkning en idrottsutövare eget blod inför en tävling eller hitta en matchande blodgivare. Det blod oftast bearbetas för att skapa en koncentration av röda blodkroppar, då frysta tills det behövs för transfusion tillbaka till idrottaren strax före händelsen.

Tron bakom bloddoping är att de extra röda blodkropparna kommer att leverera mer syre och andra väsentliga delar av idrottarens muskelvävnad, vilket innebär mer uthållighet och uthållighet. På en konkurrensutsatt idrott som cykling, skillnaden mellan att vinna och förlora kan ofta vara en fråga om bättre konditionering, inte skicklighet och strategi. Det finns flera nackdelar med bruket av bloddopning. Om idrottaren donerar sitt eget blod, kallas en process autologtransfusion , han eller hon kan bli anemic och inte kunna träna på en konkurrenskraftig nivå, till exempel. Om blodet kommer från en matchande givare, en så kallad homolog blodtransfusion , då möjligheten att ingå en blodburen sjukdom eller infektion kan försvaga idrottaren. Men en idrottsman som planerar på att få ett homolog blodtransfusion kan fortsätta att träna hårt ända fram till förfarandet.

Standard bloddopning föll i onåd efter ett antal skandaler utsatt praxis att idrotten tjänstemän och sponsorer. Även tester för bloddopning aldrig har bevisats särskilt exakt, många elitidrottare och lärarutbildare gav upp praxis frivilligt. Bruket av lagring och bearbetning av röda blodkroppar för senare användning blev allt svårare att dölja den allmänna idrottsrörelsen. En nyare form av bloddopning har i stort sett ersatt den rakt metod blodtransfusion, dock. En tillväxt hormon som kallas erytropoietin (EPO), som ursprungligen användes för att stimulera tillväxten röda blodkroppar hos njurpatienter blev nyaste vägen för vissa idrottare att öka sin egen röda blodkroppar före tävling. Syntetisk EPO kan injiceras i en idrottsutövare kropp, där den stimulerar benmärgen att producera fler röda blodkroppar. Endast ett mycket sofistikerat drogtest kan skilja mellan den rättsliga naturliga EPO från det olagliga syntetiskt EPO används för bloddopning.

har ett antal idrottsevenemang har tagit skada av praxis, eller åtminstone misstänks för bloddopning. Slumpmässiga drogtester har upptäckt olaglig användning av prestationshöjande droger som anabola steroider, utan anklagelser om bloddopning kan vara mycket svårt att bevisa. Ett blodprov kan visa förhöjda nivåer av röda blodkroppar, men många idrottare har naturligt högre halter på grund av legitima utbildning regimer och kostvanor. Mer exakta test för bloddopning är under utveckling, men nu är praxis oftast bevisats genom indicier eller ögonvittnesmål från de som faktiskt utförde blodtransfusioner eller administreras av syntetiskt EPO att en idrottare som redan misstänkt för bloddoping.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.