Vad är Rope-a-Dope?

Rope-a-Dope är en riskabel boxning strategi som först användes av Muhammad Ali mot George Foreman i Heavyweight Championship match som hölls den 30 oktober 1974 i Kinsasha, Zaire. Matchen kallad Rumble in the Jungle på grund av explosiv action mellan de två stora kämparna. Som historien berättar att det var Ali bättre teknisk fighter medan förman "den Bruiser" packat en hårdare slag. I den första omgången av kampen Ali gjorde flera tekniska träffar men Foreman förblev unfazed. Genom den andra omgången, ändrade Ali hans strategi, ofta om mot repen, så Foreman att uttömma sig genom att kasta upprepade slag, mest på Ali skyddande armar. Ali som också mot Foreman ofta tvingar Foreman att hålla sin vikt och samtidigt fortsätta att stöta slag. Genom runda fem Foreman var utmattad medan Ali hade tagit varje tillfälle i akt att landa val slag mot Foreman ansikte och huvud när den stora fighter svika sin vakt. Genom runt åtta rättarens slag var svaga och ineffektiva och Ali vann matchen med knockout.

Efter kampen utbröt mycket kontrovers och Foreman slut hävdade att han hade blivit drogad. När Howard Cosell intervjuade Ali om matchen, Ali myntade uttrycket "rep-a-Dope", med hänvisning till sin strategi och Foreman anklagelse.

Idag rep-a-Dope hänvisar till en strategi som innebär att "spela med förloraren" att "komma ut som vinnare. " Rope-a-Dope strategi innebär att behovet av kraftiga tekniska färdigheter för att "ta hits" på nedsidan, och slug tid att bryta igenom vid rätt ögonblick göra anspråk seger. Politiska strateger, experter, politiker, affärsmän och ens taktiker bekämpa använder sig av uttrycket att hänvisa till riskabla manövrar som tar en från en position av den skenbara underläge till en av Victor.

Rope-a-Dope anpassades till Ropeadope för namnet på en oberoende skivbolag under 1999, grundat av Andrew Hurwitz. Etiketten producerar jazz, hip-hop, electronica, och värd för en upscale, urban klädkollektion. Från och med februari 2007 etiketten har blivit Ropeadope Digital med all musik exklusivt släpptes digitalt på nätet. Banbrytande en ny produktionsstruktur, digitala konstnärer på etiketten behålla rättigheterna till sina herrar, med royalty vinst delas mellan artisten och etikett. En intressant parallell kan göras till rep-a-Dope strategi av märket omfattar Internet och låta konstnärer att upprätthålla rätten till sitt arbete, snarare än att kämpa på Internet och lämnar artister som vill, som enligt mångas mening varit historia den Recording Industry Association of America (RIAA).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.