Vad är Rock Tumbling?

Rock tumbling är en teknik med vilken grov rocks görs slät och polerad. Rock tumbling är en populär hobby i USA och andra västländer, och sker även i större skala för att producera massa mängder av fina slipade stenar för vidareförsäljning.

Rock tumlande innebär att man tar grova stenar, ofta av inget verkligt monetärt värde, och placera dem i en speciell tumbling enhet. Stenarna måste vara av ungefär samma hårdhet, så att de inte förstör varandra. Någon form av grus och smörjmedel är då också till, och processen att klippa tumbling kan börja. Vanligtvis rock tumlande tar drygt en månad, och är uppdelad i fyra eller fler olika stadier.

På varje stadium av rock tumlande, är klipporna utsätts för ett ständigt allt fint typ av grus. Början stadium rock porlande skulle använda mycket grovt grus, för att få den hårdaste kanter bort av stenarna. Härnäst kommer stenarna tvättas och en finare grus kommer att läggas, att börja polera dem. Nästa, en mycket fin sand kommer att läggas för att få den sista av kanterna bort av stenarna. Slutligen, efter tvätt, är klipporna placeras i med polermedel, såsom ceriumoxid, och något slags stötdämpande agent, vanligtvis plast pellets. En av svårigheterna med att klippa tumla blir klipporna formade det sätt du vill ha dem. Detta kan innebära tumlande dem mycket längre än man skulle förvänta sig, att försöka bära ner dem. Det kan också innebära manuellt lyfta dem, i en process som kallas preforming. I preforming, är stenarna minska vara ungefär den form du vill ha den färdiga stenen vara. Om preforming används kan den hårdaste etappen av grus förbigås helt, vilket gör berget porlande tre steg. Det finns ett antal stenar som kan användas i berg tumbling, men folk i allmänhet ser för stenar som är ganska billiga, har slående färger, och har synliga ocklusioner kunna visa på intressanta streck i den polerade stenar. Moss Agate är en av de mest populära stenar för rock tumbling, eftersom den har en djup grön färg med blå och vita ränder som gör det visuellt mycket tilltalande. Karneol är också mycket populärt, med rika bruna och röda färger som kompletterar de gröna och blåa av mossa agat. Alla möjliga konstiga och exotiska stenar kan även användas i berg tumbling, med tonvikt på sådana som hade en udda former inom dem. Turritella kalksten, till exempel, är populär bland akvarister, eftersom små bitar av skal göra för enastående och intrikata mönster i polerad sten.

För att komma igång rock tumbling, du vill hitta en grundläggande klippa glas, av vilka många olika prisvärda modeller. Sedan får du ett par olika utbytbara fat för tumlaren, en för varje nivå av grus du använder, tre olika korn av grus och lite vätska polermaskin. Inom en månad eller så bör du få din första parti fint slipade stenar, och kan ha hittat en ny och förvånansvärt beroendeframkallande hobby.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.