Vad är Peak Baggers?

Peak baggers är bergsklättrare som försöker bestiga ett helt "set" toppar, såsom den högsta toppen på varje kontinent, varje fourteener i Amerika, eller annan liknande mål. Svårt topp uppsamlare listor som The Seven Summits brukar anses vara ett liv mål: några topp baggers i världen har lyckats klättrat Mount Everest, Aconcagua, Mount McKinley, Kilimanjaro, Elbrus, Vinson Massif, och Puncak Jaya. Peak baggers använda listor för att organisera de berg de har klättrat, och att utbyta erfarenheter med andra klättrare. Kulmen uppsamlare lista kan vara ett utmärkt sätt att ställa en klättrande mål för en säsong eller en livstid.

Peak baggers använda ett antal kriterier för att göra listor. Den vanligaste listan är en höjdpunkt lista, som innehåller den högsta uppmätta toppmöten. Utöver de Seven Summits, kunde höjdpunkten förteckningar omfattar de tio högsta berg på en kontinent eller inom en nation eller stat. Några av de klättrar på höjdpunkten listor kan vara extremt tekniskt utmanande, som kräver skicklighet och stödpersonal, medan andra kan utföras av mindre erfarna klättrare.

Andra topp uppsamlare listor kan mäta berg efter höjd tröskel, isolering från andra toppar, eller framträdande. Höjd tröskel förteckningar är toppar som uppfyller vissa höjd krav såsom fourteeners och 8000 toppar mätaren. Många klättrare försöka framgångsrikt toppmöte alla toppar över en viss tröskel som en livslång utmaning, och vissa regioner i världen, såsom Colorado, har en hög koncentration av höga berg att klättra, vilket gör dem populära platser för topp baggers att resa till. Isolation definieras som avståndet från en annan topp till samma eller högre höjd. Mount Everest, det högsta berget i världen, har en oändlig isolering värde. I områden med klustrade berg, kan den isolering beräknas som bara ett par hundra meter.

betydelse, ses också listade som vertikal fallhöjd eller bog droppe, är en viktig faktor i topp förpackningskapacitet listor. Framträdande är nog bäst förklaras genom exempel. Låt oss föreställa oss att du bara har summited ett berg. Du börjar klättra ner igen, och efter fallande under en tid, tycker du själv klättra upp igen. Du har angett en lucka eller sadel, en depression mellan två höjdpunkter. När du kommer upp i din klättra, är avståndet från basen på sadeln att höjdpunkten var du står i fokus. Berg med en hög framträdande är oberoende av andra toppar och mark. är Peak baggers någon gång kritiserats av andra klättrare eftersom vissa av dem att ta risker för att uppnå sina mål såsom klättring dåligt väder eller utan partner. Många topp baggers försöker att resa i grupp eller med klubbar för klättring stöd, inte bara för att motverka kritik, men eftersom det är säkrare och roligare. Under 2006 har flera historier om klättrare övergivna att dö på sluttningarna av Mount Everest frågor om klättring etik, särskilt om farligt hög höjd klättrar. Vissa äldre klättrare föreslog att toppen förpackningskapaciteten modefluga var ansvarig för allt fler oerfarna klättrare stöta på allvarliga problem under klättring.

Som alla utomhus sport, bergsklättring kan farliga för människor på alla nivåer av erfarenhet. Tyvärr förlorar några topp baggers syn på vad som är viktigt medan klättring, vilket ibland kostar liv. Men andra är etiska, ansvarsfull och erfaren, och okloka handlingar av några topp baggers inte färgar vår uppfattning av resten av dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.