Vad är Numismatik?

Numismatik är insamling och undersökning av pengar. Medan numismatik har närmast förknippas med mynt att samla in, omfattar det faktiskt alla former av valuta, inklusive papper, mynt, polletter och andra objekt som Wampum och pärlor som har använts som pengar. Varje råvara används av någon kultur som helst i historien som ett medel för utbyte finns i numismatik samlingar. Insamling och studie av minnes-medalj också betraktas som en del av numismatik.

De flesta numismatists specialiserar oss på en delmängd av numismatik. Mynt numismatik är den vanligaste eftersom mynt är hållbara, ofta gjorda av värdefulla material, är allmänt tillgängliga, och är ofta vackra. Många mynt stämplas med bilder av ledare, viktiga byggnader, gudar, eller växter och djur i det utfärdande landet. Studier av mynt normalt kan berätta en hel del om vad som värdesätts av en kultur.

Objekt i en samling kan grupperas genom perioder med kategorier som antika grekiska och romerska, Medieval, koloniala amerikanska eller modern. Moderna myntsamlingar ingår normalt maskin-stämplade mynt samt kontroller och ATM-enheter. Generellt är det moderna skadeundersökningsperioden alla valuta skapats sedan mitten av sextonhundratalet. Andra myntsamlingar är geografiskt baserad. En del resenärer samlar valuta för alla de länder som de besöker. Andra numismatists samla intensivt ett land eller region. Specialiserat sig på udda valörer är ett annat alternativ. Till exempel är de två öre mynt och värdefulla Double Eagle-en 20-dollar guld pjäs-åtråvärda objekt i museisamlingar. Även om 1933 Double Eagle har ett nominellt värde av $ 20 US dollar (USD), är dess samlare värde mer än 7 miljoner dollar US-dollar. är Insamlingen av polletter och medaljer kallas Exonumia, och utgör den minsta delmängd av numismatik. Tokens är föremål som har ett värde, men är inte standard valuta. Vissa samlas ofta in symboliska omfatta trä Nickels och symboliska transitering. Wooden Nickels är utställda av banker eller butiker och kan lösas in för särskilda objekt. Vissa butiker, speciellt de som ägs av handelsföretag i kolonial Amerika, utfärdade trä Nickels som bara kunde användas i företagets butik.

Railroads och system tunnelbanan säljs ofta i begränsad metall polletter som kunde användas för att betala för en resa. Medaljer användes inte som valuta utan firade en individ, en händelse eller en plats. Medan de flesta former av insamlade valuta har ganska väl känt marknadsvärden, är värdet av polletter och medaljer mycket mindre fasta och ofta baseras på vad en köpare betalar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.