Vad är Hästhoppning?

Banhoppning, eller stadion hoppande, är en HÄSTSPORT som innebär att man navigerar en gång hoppar som etablerats inom en ring, en arena avsedd för ridsportsevenemang. Utöver befintliga som en fristående disciplin, hoppning är också integrerad med många kombinationer tävlingar, såsom modern femkamp och fälttävlan. I en hoppning omständigheter uthållighet, snabbhet och flexibilitet i hästen testas, tillsammans med förhållandet att hästen har med sina ryttare. Konkurrens ranking bestäms av antalet ackumulerade fel och den totala hastighet med vilken kursen är avslutad. Ett fel är en punkt i hoppning som räknas mot häst och ryttare team. Fel kan ackumuleras i ett antal olika sätt, och det är sällsynt att en kurs som skall fyllas felfritt. Om en häst sparkar eller slår ner ett hopp, det är något fel. Likaså om en häst vägrar eller går iväg från ett hopp. Om en häst förstör ett hopp, kommer timern stoppas tills hoppa kan fastställas, och om en häst vägrar alltför många hopp, kommer paret att diskvalificeras från banhoppning konkurrens.

Beroende på vilken stil i hoppning, kan det naturligtvis vara enkla eller komplicerade. Den högsta nivån i hoppning, kallas Grand Prix, funktioner komplexa och hotfull hinder som innehåller en stor spridning, vilket innebär att hästen ska hoppa högt och långt, och hinder som häckar och diken. Dessutom bestämmer placeringen av hopp svårigheten av kursen. Grand Prix hoppning innebär normalt hoppar inställd på märkliga vinklar, kräver hästar vara snabb på fötterna, eller hoppar på obekväma avstånd som kräver att hästen skall vara utbildad och anpassningsbar. Traditionellt, promenader ryttaren kursen innan rida den, så att han eller hon är medveten om layouten. Den klädkod för hoppning är inte lika strikta som de är för jägare klasser och några andra friidrott, där utseende av häst och ryttare bedöms tillsammans med prestanda. Vanligtvis bär en ryttare traditionellt färgade byxor, höga stövlar och en hjälm. Högst hoppning händelser, en jacka krävs, med Grand Prix tröjor bär röda västar för att beskriva deras status. Hästarna förväntas vara snyggt trimmas och i god form, men de behöver inte vara så felfritt ordnas som hästar i andra klasser, såsom dressyr, do.

Banhoppning är en av de mest dynamiska och engagerande ridsportsevenemang att titta på, eftersom även personer utan häst erfarenhet kan uppskatta atletisk av hästen. Riders sitter normalt i en framåt läge med korta stigbyglar, att centrera sin vikt väl och hjälper till med balans, vilket gör att hästen att röra sig snabbt genom banan. Show hopphästar tenderar att vara lång, muskulös och byggd för fart och en enorm makt. Titta på en väl samordnad häst och ryttare team navigera en hoppning kurs kan vara en spännande upplevelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.