Vad är en Swiss Army Knife?

En schweiziska armékniven (ofta förkortat SwAK) är en multifunktionell verktyg med ett brett sortiment av knivar, skruvmejslar, saxar, filer och andra prylar. Alla dessa tillbehör lagras genom en genial serie fjäderbelastad delområden som delar ett enda handtag. Två schweiziska företag, Victorinox och Wenger, har var och en licens att producera den officiella "Swiss Army Knife", även om modellen beställts för den verkliga schweiziska armén är inte den som marknadsförs till allmänheten. Autentiska militära versionen är tillverkade av anodiserad aluminium, inte det välbekanta röda plast av en kommersiell schweiziska armékniven. Den första schweiziska armékniven dök upp i 1891, även om dess formgivare, Karl Elsener, inte perfekt ekonomiska fjäderbelastade modell förrän 1897. Regelbundna schweiziska arméns soldater fått en version som innehåller en tjock knivblad, två skruvmejslar, en konservöppnare och en syl eller punsch. Officerarnas arméknivar också innehöll en korkskruv, som tydligen visat sig vara användbara i stridens hetta. Moderna versioner av den schweiziska armékniven kan innehålla många andra redskap såsom skedar, gafflar, tandpetare, kompasser, förstoringsglas och tändare. Avancerade modeller kan även innehålla akut kirurgisk utrustning.

Karl Elsener grundat företaget Victorinox (efter hans mamma Victoria) i främst tyska språkområdet i Schweiz. Hans ursprungliga avtalet kallas för leverans av 50. 000 arméknivar per år. År 1908 valde däremot den schweiziska regeringen att dela upp avtalet mellan Victorinox och en konkurrent vid namn Theodore Wenger. Wenger själv-namngivna företag med verksamhet i franskspråkiga området i Schweiz, leder armén entreprenörerna att tro en tvärkulturell delar av kontraktet skulle bygga goodwill. Idag, Victorinox och Wenger varje leverans 25. 000 tjänsteman arméknivar av anodiserad aluminium handtag. Miljontals fler säljs över hela världen för att icke-militära konsumenter.

Den schweiziska armékniven är ett underverk av ekonomisk design och påhittighet. Själva namnet "Swiss Army Knife" har fallit i populär användas som en metafor för framgångsrik multitasking. Specialized arméknivar fortsätter att vara populära presenter till fiskare, bergsbestigare, golfare och andra outdoorsmen. Tekniken bakom den ursprungliga schweiziska armékniven kan fortfarande ses i upptäckare skickas att undersöka Mars och andra planeter. Möjligheterna att lagra ett maximalt belopp av verktyg i ett minimalt utrymme fortsätter att inspirera ingenjörer och verktygsmakare i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.