Vad är en Offsides Trap?

En offsides fällan är en pjäs som gjorts under en soccer (fotboll) spel i ett försök att tvinga en offsides samtal mot motståndarlaget. När ett lag är offsides tappar de bollen, och innehav ges till det försvarande laget. Den offsides fälla kan vara ett mycket effektivt manöver, eftersom det snabbt kan sätta stopp för en stark offensiv spela. Samtidigt kan offsides fälla vara mycket farligt, för om det misslyckas, lämnar det försvarande laget mål mycket sårbara. En fotbollsspelare kallas offsides om han är närmare målet än någon av försvararna utom målvakt och bollen skickas till honom eller henne. Bollen får endast skickas till spelare som är längre fram än den sista defensiva spelare. Offensiva spelare väntar ofta nära målet i ett försök att i en bra poängplacering när en lagkamrat passerar dem bollen. Detta är ett perfekt setup för en offsides fälla.

För att göra en offsides fälla, det försvarande spelarna flyttar till samma område för område som offensiv spelare som är närmast målet. När den offensiva spelaren med bollen är på väg att göra ett pass till spelaren nära målet, det defensiva spelarna alla gå mot mittfältet. De försöker att fånga de offensiva spelare offsides, genom att flytta så att han eller hon är närmare målet än vad de är. Om offsides fällan fungerar ligger bollen passerade medan den offensiva spelaren är närmare målet än försvarare, uppmanar domaren honom eller henne offsides, och det försvarande laget vinner bollen.

Om offsides fälla fungerar inte, kan det vara ganska farligt för det försvarande laget. Om offensiv spelare nära målet märker offsides fällan, han eller hon kan också gå mot mittfältet, stannar framför defensiv spelare som försöker fånga honom offsides. Spelaren kan då få en rättslig pass, men eftersom försvarare försökte göra en offsides fälla, de är ute i god defensiva positioner. Den offensiva spelaren med bollen kan snabbt göra en körning på målet, med bara målvakt att stoppa poäng.

En offsides fällan är en svår manöver, kräver lagarbete, överraskning, och en uppmärksam domare. Om offsides fällan fungerar perfekt, innebär det en snabb vända för försvararna. När offsides fälla misslyckas, innebär det ofta ett lätt mål för det anfallande laget. En sak är säker: det offsides fällan är en av de många riskfyllda manövrar som gör en fotbollsmatch så spännande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.