Vad är Clipless pedaler?

Under många år var tå klippa den primära pedalsystem på racing cyklar. Tån klippet en metall eller plast bur som cyklisten gled foten i, som ger honom möjlighet att dra upp på pedalerna under sin pedal stroke förutom att trycka ner dem. Även om denna höga uteffekt var clips omständligt och svårt att komma i och ur. Därför föddes clipless pedaler. Clipless pedaler också möjliggöra en cyklist att dra upp på pedalerna, men det finns ingen bur för cyklisten fot att smyga sig in. Istället bär cyklisten en speciell sko med en cleat fäst i botten, den cleat sedan snäpper speciellt utformad pedaler, ungefär som en skida bindande men mycket mer kompakt.

Clipless pedaler är mindre en pedal och mer en pedal system. De arbetar tillsammans med cyklisten sko, som har en mycket hård enda tillverkade av plast, kol eller andra hårda ämnen. En specialdesignad cleat lägger sedan till botten av skon och fungerar som kontaktyta mellan sko och pedal. Clipless pedaler sig olika form och storlek beroende på ett visst märke design, men de flesta är gjorda för att sprida slam på ett effektivt sätt. Tidiga versioner av clipless pedaler skulle bli igensatta och inte fungera som lera har fastnat till våren mekanismer under ridning.

 

På de flesta mountainbike clipless pedaler, den cleat måste glida, tå-talet, under en bar på pedalen. Cyklisten driver sedan hälen ner, och en fjädrande bak bar på pedalen klippen på plats på baksidan av cleat. Cyklisten är då huvudsakligen låst in cykeln. För att släppa foten från clipless pedalen, måste cyklisten vrider hälen utåt från cykeln och därigenom frigöra cleat från fjäderbelastade bar.

 

vissa väg-cykling clipless pedalerna fungerar lite annorlunda. Exempel snabbkraft, speedplay väg pedalen fungerar på motsatt sätt som mountainbike pedalerna som beskrivs ovan. Stängerna vanligen fästade vid pedalen är istället knuten till en knap på ryttarens skon-vilket är mycket skrymmande än de flesta knapar-och pedalen själv agerar på samma sätt som mountainbike cleat som nämns ovan. När föraren trycker foten mot pedalen, fjädrar som går att ansluta gränssnittet på skon snarare än pedalen. Men släppa från clipless pedaler fungerar på samma sätt: ryttaren sparkar sin häl utåt från cykeln.

 

Även om cyklisten skor är låst till clipless pedalen , foten är tillåtet att flytta från sida till sida. Detta kallas float och många pedaler nu erbjuda en flottör justering som låter föraren bestämma hur mycket rörelse foten är tillåtet. Men var försiktig: begränsa dina flyter för mycket kan vara skadligt för dina knän, och inte begränsa det nog skulle kunna uppmuntra tillfälliga utsläpp från pedalen.

 

1891812094.pdf 1891812332.pdf


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.