In Sports, Vad Tapering?

Ett av de värsta misstagen en elitidrottare kan göra är att över-tåget. En långdistanslöpare aldrig skulle köra 26 miles dagen innan Boston maraton, och en tyngdlyftare i OS skulle aldrig lyfta vikter världsrekord natten före tävlingen lanserades. När genomgår en intensivutbildning dosering för en kommande konkurrensen, kommer den idrottsman och hans eller hennes tränare ofta inleda ett förfarande kallas avsmalnande flera dagar eller tom veckor innan evenemanget. Avsmalnande handlar om en gradvis minskning av en idrottares träningspass krav så att hans eller hennes kropp att återhämta sig från stress.

Tapering handlar inte bara om att minska belastningen på en idrottsutövare trötta muskler, det handlar också om att låta alla i idrottarnas system för att återställa sig efter ett intensivt träningspass. En sprinter's rycka snabbt nerver och muskler, till exempel, kan behöva några dagars vila för att hantera kraven från den kommande konkurrensen. En långdistanslöpare långsamma rycka nerver och muskler, kan dock ta flera veckor att återhämta sig helt innan ett lopp. Olika typer av idrottare kräver olika avsmalnande perioder, eftersom de utnyttjas olika muskel-och nerv grupper i konkurrensen.

Bruket avsmalnande är en svår balans mellan positiva återhämtningsperiod och en potentiellt skadlig förlust av konditionen. En coach måste kunna utvärdera en idrottsutövare konditionen efter intensiv träning och beräkna en lämplig avsmalnande tid. Generellt sett börjar de flesta idrottsmän avsmalnande allt från 3 veckor till 3 dagar före en tävling, beroende på de krav som idrotten. Sport med uthållighet och styrka kräver i regel en längre avsmalnande period än sport med fart och vighet. Avsmalnande betyder inte alltid en fullständig brytning av utbildning, men det betyder en återgång till en mindre intensiv regim.

Den idealiska avsmalnande period ger idrottaren att återhämta sig från stress och påfrestningar av intensiv träning, men inte att bli av konkurrenskraftiga villkor. Avsmalnande är ett mycket vanligt bland löpare, eftersom de inte vill vara på startlinjen i en tävling med "tunga ben" på grund av överträning. Andra idrottare vill vara på toppen av sin form som tävlingen börjar. På elitnivå i gymnastik konkurrens, till exempel de olympiska spelen, kan skillnaden mellan första och andra plats bokstavligen en fråga om lämplig tidpunkt avsmalnande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.