Vilka olika typer av tält?

Tält är mycket enkla konstruktioner som används som skydd, gjort av någon sorts ram med ett material som täcker det. I de flesta fall är tält gjorda för att vara lätt att sätta upp eller tas bort, vilket gör dem idealiska för resor. Det finns ett antal typer av tält, allt från traditionella kulturella strukturer som används i moderna backpacking och camping.

Traditionell tält omfattar yurt, wickiup och tipi. Jurt är tält som traditionellt används av asiatiska nomader. De är runda strukturer med trästolpar för stöd, täckt med filt eller duk. Toppen av yurt är en krona form, med ett hål i mitten att rök att fly och mycket dagsljus. I Nordamerika och Europa, den grundläggande yurt design har använts för varaktiga tillfälligt och semi-permanenta strukturer. Wikiups och tipi är både tält används av vissa indianstammar. Båda är tillfälliga eller semi-permanenta strukturer, oftast gjort med väggar av träreglar och gömma golvbeläggning. Det finns många typer av moderna tält till förfogande för camping, alla med sin egen speciella fördelar. Några är lätt och enkel att packa, andra tyngre och mer hållbara. Vissa behåller värmen även i sub-arktiska förhållanden, medan andra är byggda för varmt väder camping och har utmärkt luftflöde. Moderna tält allt från enmansföretag tält valp till stora stuga tält kan ta emot många människor.

A-ram tält är en av de mest klassiska tält konstruktioner. Kända för sin användning av boy-scouter, A-frame tält är vad många människor tänker på när de föreställer sig ett tält. A-frame tält har två poler, båda bildar en triangel på vardera änden av tältet, och en mittstång bildar en ås. De har branta vinklade väggar och är oftast bara de stora nog att rymma en person sover. Guidekablar hjälpa håller tältet på plats, men denna typ av tält är väldigt opålitliga när det blåser. A-frame Tälten är mycket lätta vikt sig, utan som en Tarp ofta krävs för att garantera husbil alltid torrt, är det ultimata besparingar på vikt inte särskilt hög.

Dome tält är en av de populäraste tälten används idag. De finns i en mängd olika konfigurationer, men det vanligaste är en i vilken två ledad poler är korsade över varandra för att bilda en stor, böjd X. Dome tält ger utmärkt stabilitet i blåsiga förhållanden och naturligtvis träsk snö bort av sig själva. De har en bra mängd kupéutrymme och fri höjd och är mycket enkla att installera. Många dome tält är byggda för att få sina stolpar låsa ner till tältet grunda sig, vilket gör det helt rest tältet måste flyttas runt utan att demonteras. Denna funktion är mycket användbar om en campingplats valdes med dålig dränering, så campare att enkelt flytta bort från vatten och enkelt spel tältet ner på en ny plats.

Cabin tält är enorma tält konstruerade för användning med bil camping eller andra former av camping i vilken vikt är inte ett problem. De är tunga och stora, men erbjuder en otrolig mängd intern utrymme. De består oftast av ett antal stolpar försluts för enkel montering, och bildar en pentagonal struktur med högt i tak och mer än tillräcklig golvyta.

Geodesic tält finns också snabbt populärare bland vanliga campare. Den geodetiska tältet tar utformningen av kupoltält och förbättrar den för att ge det bättre styrka och motståndskraft mot vind. Poler geodetisk tält över många gånger, utlåning styrka till hela strukturen som tål vind och snö från flera håll. Praktiskt taget alla tält som används i extrema väder-förhållanden och på hög höjd klättrar är en geodetisk design.

Förutom dessa fyra konfigurationer tält, varje tält typ kan komma med olika modifieringar anpassade för specifika behov väder. Hot-väder tält, till exempel utnyttja nät väggar så att husbils att andas och fukt för att undkomma tältet lätt. Oavsett vad du behöver, det är säkert att ett tält där ute som är perfekt för dig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.