Vad är en tryckkammare?

En tryckkammare, också känd som en re-komprimering eller hyperboliska syrgasbehandling kammare, är en anordning som används mest i världen för dykning. Det är ett utrymme där lufttrycket kan höjas och sänkas gradvis. Detta gör dykare och /eller de som arbetar under vattnet att återanpassa sig till det normala atmosfärtrycket efter renovering från ett dyk snarare än att göra dekomprimering slutar medan de fortfarande under vatten. Som någon bra dykare som uppmärksammade sin grundutbildning kan berätta för er, undervatten trycket är direkt proportionell mot ökningen av vattendjupet. Ju djupare man går, desto större lufttrycket. Ju större tryck, desto mer sannolikt att den föränderliga samspelet mellan gaser börjar träda i funktion. Det finns en hel del fysik deltar i sportdykning, men den viktigaste frågan här är att öka trycket korrelerar till ökad absorption av kväve. Ju djupare du går, går mer kväve ditt system. Och för mycket kväve i kroppen under en längre tid kan leda till en hel del mycket dåliga saker, inklusive eventuella död. Naturligtvis finns det andra risker i en ökning av atmosfärstrycket men för mycket kväve är kanske en av de farligaste.

Divers bekämpa detta fenomen genom att ta hand stiga långsamt och även genom att göra tryckfall hållplatser längs väg. Detta garanterar att så våra kroppar smälta in i den fallande tryck, kvävet bubblorna inte blir för stor för att avsluta vårt system och är säkert utvisas genom korrekt andning. Skulle dock vissa situationer som extremt djupt vatten, underprissättning hajar och allvarliga skador finner en långsam uppstigning och /eller tryckfall hållplatser mycket farligt, om inte helt omöjligt. Det är där tryckkammare kommer in i bilden finns en tryckkammare är ett mycket fördelaktigt verktyg för att garantera dykare säkerhet, speciellt vid dykning i farliga vatten. När ur vattnet, en tryckkammare är det enda sättet en dykare kan säkert ändra det atmosfäriska trycket runt honom och gav honom möjlighet att normalisera nivåerna av vissa gaser i sitt system. Detta kan potentiellt rädda hans liv från en dödlig för kväve narkos (liksom en mängd andra tryck-relaterade sjukdomar, såsom syre toxicitet, dykarsjuka, etc).

En tryckkammare är en kärnpunkt i de flesta vetenskapliga, tekniska, eller på annat sätt professionell dykning stadgar. Det finns på vissa flotta fartyg, några storskaliga Liveaboards dyk, och några sjukhus. En tryckkammare kan komma i olika storlekar, men måste alltid vara stora nog för att omsluta hela kroppen. Det kan vara multiplace, a multi-person fack eller monoplace, en person en avdelning, den förra är att föredra vid mer allvarliga sjukdomar som kan passa både patient och en sjuksköterska eller läkare. Vid dykning, är det alltid viktigt att veta var närmaste tryckkammare är, hur du hittar till den och hur man kontaktar sin personal. Användningen av en tryckkammare bör alltid övervakas av en kunnig och välutbildad förtroendeläkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.