Vad är Seven Summits?

The Seven Summits är de högsta bergen på alla sju kontinenter i världen, och en väldig utmaning för bergsbestigare. År 2007 var mindre än 200 klättrare på listan över dem som framgångsrikt hade klättrat samtliga Seven Summits, inklusive Rob Hall och Gary Ball, som fyllde alla sju i sju månader 1990, och den första kvinnan att toppmötet samtliga sju, Junko Tabei, 1992. Bergen i Seven Summits representera krävande tekniska utmaningar, och endast mycket erfarna klättrare skulle försöka dem.

Vanligtvis är det Seven Summits listad som Kilimanjaro, Denali, Elbrus, Aconcagua, Puncak Jaya, Vinson Massif, och Mount Everest. Denna lista har sammanställts av Reinhold Messner, som raffinerad en tidigare lista som gjorts av Richard Bass, som också skrev boken Seven Summits . Många klättrare som slutför framgångsrikt Seven Summits flytta på andra Seven Summits: Mount Kenya, Mount Tyree, Puncak Trikora, K2, Dych-Tau, Mount Logan, och Ojos del Salada. Vissa klättrare har hävdat att topparna i andra Seven Summits, särskilt K2, utgör en mycket mer intensiv teknisk utmaning än högre motsvarigheter. Den högsta toppen i Seven Summits är, naturligtvis, Mount Everest, på 29. 029 fot (8. 848 meter). Mount Everest ligger i Himalaya bergen i Asien, och ibland också kallas för "Summit of the World", eftersom det är den högsta punkten på jorden. Den näst högsta toppen är Aconcagua, beläget i Anderna i Sydamerika mellan Chile och Argentina. Aconcagua är 22. 481 fot (6. 962 meter) lång. Nordamerika värd för tredje högsta berget på listan, Denali, även känd som Mount McKinley, belägen i Alaska med en höjd av 20. 320 fot (6. 194 meter).

Den fjärde berg i Seven Summits är Kilimanjaro i Afrika, där tornet över slätterna i Kenya 19. 339 fot (5. 895 meter). Östeuropa's Mount Elbrus i Kaukasus, är nästa på listan, med en höjd av 18. 481 fot (5. 633 meter), en del människor föredrar att lista Mount Blanc som den högsta toppen i Europa, om man bortser Kaukasus som en del av den kontinenten . Antarktis Vinson Massif följer, med en höjd av 16. 067 fot (4. 897 meter), och den sista toppen är Puncak Jaya, även känd som Carstensz Pyramid i Indonesien, med en höjd av 16. 023 fot (4. 884 meter). Det sistnämnda berg, som representerar Australasien, ifrågasätts: några bergsbestigare föredrar Australiens Mount Kosciusko, som har ungefär hälften av höjden på Puncak Jaya, men är också ordentligt i Australien, snarare än Oceanien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.