Vad är Equine herpesvirus (EHS)?

Equine herpesvirus (EHS) är också vet lika Rhinopneumonitis, eller helt enkelt Rhino. EHS är en mycket smittsam stam av herpesvirus. De första symptomen är lätt feber, hosta och andra tecken på andnöd. Ett utsläpp kan även observeras från näsan. Avancerad eller muterade stadier uppvisar neurologiska symtom som ataxi: svaghet, skakningar, wobbliness och "hund sitta ").

EHS följande karakteristiska markörer av herpesvirus i att den har potential att gå in i en vilande stadium och stanna kvar i kroppen under hela din häst. På grund av de ihållande viruset, infektioner resa enkelt mellan lador, tävlingsbanor, träningscenter och över statsgränser.

Viruset dör snabbt i miljön, men en gång säkert inuti en bärare häst, kan man undgå immunförsvaret erkännande. Om transportören hästen blir understryks, liksom i fallet med ett tungt träningspass, sjöfart, skada, andra infektioner eller vaccinationer, kan immunförsvaret försvagas och att transportören att sprida viruset. Avel gårdar har en hög risk att smittas av detta virus. Showen häst och kapplöpningshäst befolkningen är mest utsatta för EHS genom den kontinuerliga handeln med dessa idrottsmän.

EHS finns i fem former vilka EHV-1 och EHV-4 är av störst intresse. Båda dessa stammar kan orsaka betydande luftvägarna sjukdom, främst hos unga eller nedsatt immunförsvar hästar. Aborter ston och sporadiska utbrott av neurologisk sjukdom har observerats i mer avancerade fall. Sedan 2003 visas en muterar neurologiska formen av EHV-1 att vara på uppgång och utbrotten har resulterat i ett antal dödsfall. Adult nonbreeding hästar löper störst risk för neurologiska stammar av EHS-4.

Ett utbrott kan inträffa när en sprider häst är i nära kontakt med mottagliga hästar. Ofta transportören hästen sprider viruset får inte uppvisa några symtom på EHV. Viruset sprids via luftvägarna, smittsam rinnande, moderkakan vätskor och aborterade foster.

Vissa karriär hästar vaccineras så ofta som var 3-4 månader. Det finns en viss misstanke om att detta ofta vaccination program bidrar till mutationen av neurologiska och mer virulenta stammar av EHS. Ett vaccin inte fullständigt skydd mot infektionen, inte minskar de graden av viruset spridas av en symptomatisk häst.

Barn och hästhållning är oerhört viktigt med EHS. För en aktiv barn, är karantän viktigt för alla inkommande häst för de första sex veckorna. Stånd bör vara helt desinficeras före och efter ockupationen av varje stall.

Hästar löper störst risk bör hållas strikt isolerade från hästar som reser in och ut ur ditt barn. När hemifrån, aldrig låta din häst att dela utrustning, hinkar och matare. Om det är nödvändigt för att din häst ska avstannat i en obekant miljö, nos din häst för att skydda honom från att utsättas för något som kan vara smittade med EHS. Som med alla bra hästar vård, minimera stress och maximera fast näring.

För enkla fall kommer isolering och stall vila låta viruset att ha sin gång i 3-4 veckor. Behandla efter graden av symtom. Det är bäst att undvika antibiotika om inte komplikationer eller sekundär infektion är närvarande. Det är bäst att karantän logen i 30 dagar efter den sista tecknen på EHS har förflutit. EHS är inte benägen att ofta stora mutationer, så en fredlig samexistens kan utvecklas mellan din hästs immunförsvar och virus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.