I volleyboll, vad är en Libero?

Precis som amerikansk fotboll, fotboll och andra idrotter, lag volleyboll har möjlighet att ha en spelare som specialiserat sig på försvar. Denna spelare kallas libero . Denna spelare är oftast snabb, kan vara kortare än många av de andra spelarna och har finslipat sin defensiva färdigheter till en fin spets.

För Libero är livet allt om att försvara mot spikar och hjälpa styra boll för en eventuell attack. Medan Libero kan ha drömmar om scoring en punkt, detta sällan sker på grund av de regler som har utformats speciellt för denna speciella spelare.

För att använda en libero, ett lag skall intyga att personen som sådan innan en turnering börjar. Gång förklarade, kan det libero ersätta fritt för alla andra volleyboll, men måste stanna på den bakre. Libéros kan inte blockera försök att blockera eller tjäna. Vidare kan volleybollspelare i frontlinjen angreppet inte från en punkt högre än nätet om mottagande fingertoppen gå från en libero som flyttar till den främre zonen under ett rally. En libero, om i laget och i spelet, borde vara relativt lätt att upptäcka. Han eller hon är skyldig att bära en annan färg enhetlig än i resten av teamet. Detta är inte bara att hjälpa tjänstemän tydligt identifiera, men också för att påminna lagkamrater de inte kan anfalla från en Liberos fingertopp passera, om Libero är i den främre zonen.

Fördelen med en libero är att han eller hon inte omfattas av de normala ersättningen regler som andra aktörer måste följa. Vanligtvis är bara sex substitutioner tillåts per set och när en spelare lämnar spelet, han eller hon kan komma tillbaka på en gång, men då måste stanna i resten av apparaten. Ingen av dessa regler gäller för Libéros. Detta ger team som har en exceptionellt begåvad defensiv spelare lite av en fördel, särskilt om den mer offensiv sinnade spelare är inte lika bra på att försvara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.